Începe etapa a treia de vaccinare! Anunțul făcut de Florin Cîțu!

Author: Marina Ionescu
Începe etapa a treia de vaccinare! Anunțul făcut de Florin Cîțu!

Premierul Florin Cîţu a anunţat că etapa a III-a de vaccinare începe luni, precizând că 500.000 de persoane din populaţia generală s-au înscris pe platforma de vaccinare.

Autoritățile au anunțat că începând de luni se deschide etapa a treia a campaniei de vaccinare împotriva COVID, în care este inclusă populația generală.

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă, despre relaxarea restricțiilor! Medicul a spus clar ce ne așteaptă

Etapa a III-a de vaccinare

Prim-ministrul a menționat că vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluţie pentru a reveni la normalitate cât mai curând.

"Etapa a III-a de vaccinare începe mâine. Este foarte simplu. Dacă doriţi să vă vaccinaţi, înscrierea se face prin intermediul listelor de aşteptare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale. Programarea se face online sau prin call center! Apoi veţi primi notificarea locului disponibil în centrul pentru care aţi optat", a scris premierul duminică pe Facebook, precizînd că "vaccinarea nu este obligatorie, dar este singura soluţie pentru a reveni la normalitate cât mai curând".

Citeste si: Raed Arafat, despre un eventual pașaport de vaccinare: "Trebuie evitată..."

 

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cine a fost vaccinat în primele două etape?

În primele două etape a fost vaccinat personalul medical, alături de personalul esenţial, de persoanele peste 65 de ani şi de bolnavii cronici.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că, din 15 martie, devin disponibile listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare, potrivi news.ro.

Conform HotNews, în etapa a treia a campaniei de vaccinare este inclusă populația generală, fiind însă prioritizate mai multe categorii, respectiv persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

  • (i) lucrătorii din industria extractivă;
  • (ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;
  • (iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
  • (iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
  • (v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
  • (vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
  • (vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;

Citeste si: De ce a crescut numărul cazurilor noi de coronavirus în România? Locul unde s-ar fi infectat cei mai mulți români cu COVID-19

  • (viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
  • (ix) persoanele private de libertate;
  • (x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
  • (xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
  • (xii) lucrătorii din biblioteci;
  • (xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
  • Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;
  • Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.