Începe o nouă etapă de înscrieri în programul Rabla Plus 2024: Sumele disponibile pentru cei care vor să achiziționeze o mașină nouă electrică

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 aug 2024, 09:23

Începe o nouă etapă de înscrieri în programul Rabla Plus 2024

Sursa: pexels.com

Luni începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024.

Cea de-a treia etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024 începe luni, 19 august. În program se pot înscrie atât persoanele fizice cât și cele juridice. Iată câți bani sunt alocați.

Începe etapa a treia de înscrieri pentru Programul Rabla Plus 2024

Luni, 19 august, de la ora 10:00, începe cea de-a treia etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024. Așadar, persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice interesate de achiziționarea unei mașini noi electrice sau hibride pot depune deja cereri în acest sens.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, în această etapă de înscrieri sunt disponibili pentru fiecare dintre cele trei categorii de solicitanți, respectiv persoane fizice/ persoane juridice/ unități administrativ-teritoriale și instituții publice, câte 100.000.000 de lei.

Solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou

De menționat este faptul că deși etapa a treia de înscrieri în cadrul Programului Rabla Plus începe în aceiași zi, pentru toate categoriile enumerate mai sus, se va încheia, în funcție de tipul beneficiarului, în altă zi astfel:

  • - în cazul persoanelor fizice- în 25 noiembrie;
  • - în cazul persoanelor juridice, unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor publice- în 19 septembrie.

Conform avocatnet.ro, valoarea ecotichetului ce poate fi obținut cu ajutorul Programului Rabla Plus 2024, indiferent de numărul de autovehicule uzate care sunt predate pentru casare, este de 25.500 de lei.

Citește și: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune modificări importante în Ghidul de finanțare al Programului „Casa Verde”: Dosarele urmează să fie depuse și online

Astfel, în cadrul Programului Rabla Plus, solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Cuantumul ecotichetului este de:

- 25.500 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

- 13.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid, cu emisii maxime de 80 g CO_2/km.

- 13.000 lei pentru o motocicletă electrică.

Sumele din acest an sunt pe jumătate comparativ cu anul precedent. De asemenea, Ordinului Ministerului Mediului nr. 323/2020, care conține ghidul de finanțare a programului Rabla Plus, mașinile cumpărate prin acest program nu pot depăși valoarea de 70.000 de euro (TVA inclus).

Producătorii validați trebuie să aplice pe luneta autovehiculelor achiziționate prin programele Rabla (Rabla Clasic și Rabla Plus) un autocolant (fără a restrânge sau estompa vizibilitatea sub limita legal admisă), iar cei ce primesc finanțarea sunt obligaţi să îl mențină şi să

îl întrețină în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet de 120.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.

Sumele alocate pentru fiecare sesiune sunt limitate și sunt distribuite pe principiul "primul venit, primul servit". Aceasta înseamnă că cei care nu reușesc să se înscrie rapid riscă să rămână fără finanțare. Din păcate, nu toți cetățenii se califică pentru a accesa fondurile Rabla Plus. Există criterii stricte de eligibilitate care trebuie îndeplinite, inclusiv deținerea unui autovehicul uzat care să fie casat. Acest lucru poate limita accesul persoanelor care nu au un astfel de vehicul sau nu îndeplinesc alte condiții stabilite de program.

Citește și: Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu

Chiar dacă ecotichetul acoperă o parte semnificativă din costul unui vehicul electric, suma rămasă de plătit poate fi încă prea mare pentru mulți români. Achiziționarea unui vehicul nou, chiar și cu subvenție, rămâne un efort financiar considerabil.

 


Continuă șirul dezvăluirilor și acuzațiilor în ”Casa iubirii”. Iată cum se apără Patrick în fața acuzațiilor aduse!