Incepe Postul Craciunului! Cum ne pregatim trupeste si sufleteste pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 08 nov 2018, 12:10

Postul Craciunului, sau Postul Nasterii Mantuitorului, incepe pe data de 15 noiembrie si este tinut cu strictete de mii de credinciosi din intreaga lume.

Acest post, care va dura 40 de zile, are ca menire curatarea trupeasca si sufleteasca a tuturor credinciosilor.

Potrivit traditiei, in acest post credinciosii nu trebuie sa consume produse de origine animala – branza, lapte, carne, oua-, iar lunea si vinerea nu se gateste cu ulei si nu se bea vin. In zilele de marti si joi, si in sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie, credinciosii au dezlegare la untdelemn si vin si, numai in weekenduri, la peste.

Astfel, se poate mananca ulei si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile biserica praznuieste sfintii mai importanti. Dezlegare la peste se face in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie.

Pe langa restrictiile alimentare, postul presupune si o disciplina spirituala. Astfel in aceasta perioada, credinciosii trebuie sa fie mai ingaduitori cu cei din jur, mai iubitori, mai smeriti si mai impaciuitori. Ei trebuie sa se roage mai mult, sa se abtina de la pacate sa nu vorbeasca urat, sa nu judece si sa ii ajute pe cei din jur.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.