Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 12 iunie și va avea o durată de 17 zile. Ce este bine să faci în acest post?
Ce reprezintă postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel?
Luni, 12 iunie, începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acesta nu ar o durată fixă, ci este schimbătoare în funcție de data în care cad sărbătorile Sfintelor Paști.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți anual pe data de 29 iunie. Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de joi, miercuri 28 iunie, fiind ultima zi din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Postul Sfinților Petru și Pavel (denumit popular și Postul Sânpetrului), care precedă sărbătoarea comună a Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie), este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea credinţei creștine şi a mărturisirii lui Hristos. Acest post se mai numește și “Postul de Vară” și este o perioadă în care trebuie să facem mai multe fapte bune, să ne rugăm mai mult și să cerem iertare pentru păcatele noastre.
Ce nu ai voie să faci în postul Sfinților Apostoli?
Atâta timp cât ține postul, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. Biserica spune că nu se cântă și nu se dansează. De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează.
Ce este bine să consumi în post?
În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă hrană fără ulei, marți și joi este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește. De asemenea, există dezlegare la pește și pe data de 24 iunie, atunci când este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, avem dezlegarea la pește şi luni, marți, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.
Citește și: Duminica Tuturor Sfinților 2023: Pe ce dată se sărbătorește și ce semnificație are această zi?
Cea mai puternică rugăciune care se citește în postul Sfinților Apostoli
“Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui
Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.”
Sursă: basilica.ro