Primăvara își face simțită prezența, iar odată cu sosirea ei, începe și sezonul alergiilor la polen. Oamenii resimt efectele particulelor minuscule care plutesc în aer, declanșând simptomele neplăcute ale acestor afecțiuni sezoniere.
Care sunt cauzele care provoacă alergiile la polen?
Primăvara aduce cu sine o serie de bucurii, dar și provocări pentru cei care suferă de alergii la polen. Această afecțiune, des întâlnită în sezoanele de primăvară, vară și uneori toamnă, este declanșată de expunerea la particulele minuscule de polen eliberate de copaci, ierburi și buruieni în drumul lor spre a fertiliza plantele și florile.
Alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la două tipuri diferite de plante:
- Anemofile: Aceste plante, cum ar fi anumite ierburi, arbori, pășuni și buruieni, se bazează pe vânt pentru a dispersa polenul lor. Ele nu au flori viu colorate și produc polen în cantități mari, ușor de dispersat în aer.
- Entomofile: Acestea sunt plantele cu flori viu colorate, care depind de insecte sau păsări pentru polenizare. Polenurile lor sunt mai mari și mai aderente, având un rol mai mic în cauzarea alergiilor comparativ cu plantele anemofile.
- Polenul de plante anemofile și entomofile poate varia în dimensiune, dar particulele cu dimensiuni între 15 și 50 µm sunt cele care pot provoca reacții alergice la nivelul căilor respiratorii și a ochilor.
Citește și: Descoperirea revoluționară: Patul care vindecă insomnia prin high-tech
Calendarul de polenizare și factorii de risc
Calendarul de polenizare variază în funcție de tipul de plantă, zonă geografică și alți factori precum temperatura și curenții de aer. De obicei, alergiile la polen sunt legate de următoarele perioade:
- Sfârșitul iernii și începutul primăverii: polenul de arbori cum ar fi mesteacănul, frasinul și alții.
- Lunile mai, iunie și iulie: sezonul polenului de graminee, care poate provoca alergii la timoftică, firuță, și alte ierburi.
- A doua parte a verii și toamna: polenul de buruieni precum pelinarița și parachernița.
Factorii de risc pentru dezvoltarea alergiilor la polen includ istoricul familial sau personal de astm sau alte afecțiuni alergice, precum și expunerea constantă la factori alergenici sau iritanți din mediu.
- Simptomele alergiilor la polen
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- Simptomele alergiilor la polen pot varia, dar cele mai comune includ:
- Secreție nazală apoasă și nas înfundat.
- Mâncărime nazală și oculară, ochi roșii și lăcrimare.
- În cazuri severe, umflarea pleoapelor și senzație de constricție toracică asociată cu astmul bronșic.
Uneori, alergiile la polen pot provoca și simptome de sindrom oral alergic, cum ar fi umflarea buzelor sau mâncărimea în gât, asociate cu consumul anumitor alimente.
Cum poți preveni alergiile la polen
Există mai multe modalități prin care poți reduce expunerea la polen și gestionarea simptomelor:
- Verifică previziunile meteorologice pentru nivelurile de polen înainte de a planifica activități în aer liber.
- Poartă ochelari de soare și limitează activitățile în aer liber în timpul dimineții, când nivelurile de polen sunt cele mai ridicate.
- Păstrează ferestrele închise și folosește un filtru HEPA în casă pentru a reduce expunerea la polen.
- Spală-te pe cap și schimbă-ți hainele după activități în aer liber pentru a îndepărta polenul de pe corp și păr.
- Discută cu medicul tău despre terapiile medicamentoase sau imunoterapia specifică cu extracte alergenice pentru gestionarea simptomelor și reducerea sensibilității la polen.
Citește și: Cum alegi o mască de față în funcție de tipul de ten?
Astfel, fiind conștient de calendarul de polenizare și luând măsuri adecvate de prevenție, poți gestiona mai eficient alergiile la polen și să te bucuri de sezonul de primăvară și vară în ciuda provocărilor pe care le aduce pentru cei sensibili la aceste alergii.