Începe sezonul colindelor de Crăciun 2024: Care este povestea celui mai vechi colind din lume. Acesta datează din secolul al IV-lea

Autor: Cristina Mocanu

Începe sezonul colindelor de Crăciun 2024

Sursa: pexels.com

Pe ce dată începe sezonul colindelor și care este considerat cel mai vechi colind din lume.

Sezonul colindelor și Crăciunul 2024 aduc în prim-plan o tradiție veche și iubită, colindatul, care aduce bucurie și căldură în casele creștinilor de pretutindeni. Colindele, cunoscute drept cântece sacre sau laice ce vestesc nașterea Mântuitorului, au o istorie impresionantă și sunt încărcate de semnificație spirituală și culturală. Pe măsură ce ne apropiem de Crăciun 2024, descoperim povestea din spatele celor mai vechi colinde, unele datând chiar din secolul al IV-lea.

Când începe sezonul colindelor pentru Crăciunul 2024?

Potrivit crestinortodox.ro, în tradiția creștină, nu există o dată universal stabilită pentru începutul sezonului colindelor. Însă mulți consideră că perioada colindatului debutează la 14 noiembrie, odată cu intrarea în Postul Crăciunului, și continuă până în 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Această perioadă este una de reflecție, pregătire spirituală și așteptare a Nașterii Domnului.

O altă interpretare populară este că sezonul colindelor începe în jurul datei de 6 decembrie, când creștinii sărbătoresc ziua Sfântului Nicolae. Totuși, pentru mulți credincioși și biserici, perioada tradițională a colindatului este legată de data de 21 noiembrie, Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, când slujbele liturgice încep să cuprindă colinde.

În apropierea Crăciunului 2024, această tradiție prinde din nou viață, iar sezonul colindelor devine tot mai intens.

De la copii până la adulți, colindătorii merg din casă în casă, aducând vestea Nașterii lui Hristos.

Citește și: Ce este „Îngropatul Postului", tradiția care se ține de Lăsata Secului. Ce superstiții și obiceiuri vechi există pentru Postul Crăciunului

Care este cel mai vechi colind din lume?

Colindele de Crăciun au o istorie bogată, iar cel mai vechi colind cunoscut datează din secolul al IV-lea.

Se crede că „Jesus refulsit omnium” („Iisus, luminătorul tuturor”), compus de Sfântul Hilary din Poitiers, este cel mai vechi colind creștin cunoscut. Acesta este urmat de alte colinde antice, cum ar fi „Veni redemptor omnium” și „Corde natus ex parentis”, care au rămas până azi exemple de cântece sacre dedicate Nașterii Domnului.

Aceste colinde vechi, deși sunt scrise în latină, au inspirat multe cântece religioase de Crăciun.

Ele exprimă bucuria și speranța asociate cu nașterea lui Iisus Hristos și sunt dovada continuității tradiției creștine de-a lungul secolelor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum s-a desfășurat, mai exact, divorțul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu? Ce a declarat vedeta TV, la o zi de la pierderea fostului soț: "Divorțul, din păcate, s-a desfăcut din vina lui!"

Cum a evoluat colindatul de-a lungul timpului?

În timpul Evului Mediu, colindele creștine au început să se răspândească rapid, iar în secolul al XII-lea, Sfântul Francisc din Assisi a integrat oficial colindele de Crăciun în slujbele religioase. Aceasta a permis colindelor să fie acceptate nu doar ca manifestări populare, ci și ca elemente esențiale în celebrarea Crăciunului. După inventarea tiparului, colindele s-au răspândit și mai repede, ajungând să fie cântate și apreciate în toată Europa.

Colindele creștine sunt mai mult decât simple cântece de Crăciun; ele transmit valori spirituale, descriu evenimente din viața Mântuitorului și anunță marea veste a Nașterii. În prezent, în sezonul colindelor și în preajma Crăciunului 2024, acestea au devenit o parte esențială a sărbătorilor și sunt transmise din generație în generație.

Citește și: Patru rugăciuni pe care să le citești în postul Crăciunului 2024! Această rugăciune se rostește atunci când vrei să îți găsești alesul sau te simți deprimat

Colindele românești și originea lor

Colindatul este o tradiție bine păstrată și în România, unde colindele sunt încărcate de semnificații simbolice. Unii teologi români consideră că cele mai vechi colinde românești sunt cele cu refrenul „Lerui Doamne” sau „Alilerui Doamne,” interpretat drept o formă arhaică a lui „Aliluia.” Alții afirmă că cele mai vechi colinde datează din Roma antică și au ajuns în țara noastră prin contactul cu tradițiile creștine și prin influențele latine.

Cuvântul „colind” provine din latinescul „Calendae Ianuarii,” folosit pentru a desemna sărbătorile păgâne din preajma Anului Nou, când se cântau cântece și se făceau urări de prosperitate. Aceste obiceiuri au fost ulterior creștinate și adaptate pentru a reflecta mesajul Nașterii lui Hristos.

În România, colindele sunt interpretate de grupuri de colindători, care vizitează gospodăriile pentru a aduce vestea Nașterii Domnului și pentru a ura gazdelor sănătate și belșug. În schimb, colindătorii primesc colaci, nuci sau dulciuri, obiceiuri care simbolizează belșugul și legătura spirituală cu divinitatea.

Sezonul colindelor de Crăciun 2024 ne reamintește de importanța acestei tradiții care aduce comunitatea împreună. Colindele creștine continuă să fie o formă de expresie a credinței și un mod de a împărtăși bucuria Nașterii lui Iisus. De la „O, ce veste minunată” la „Astăzi s-a născut Hristos”, aceste cântece sunt cântate cu evlavie și aduc lumină și speranță în inimile celor care le ascultă.

Indiferent de momentul exact în care începe sezonul colindelor, tradiția continuă să fie o parte esențială a Crăciunului, aducând pace și unitate. Să ne bucurăm de sezonul colindelor din Crăciunul 2024, o perioadă care nu doar onorează trecutul, ci ne oferă și prilejul de a reflecta asupra semnificației adânci a Nașterii lui Hristos.