Anul scolar 2014-2015 incepe luni fara manuale noi pentru clasele I si a II-a si fara schimbari la examenele nationale si admiterea in liceu, dar cu un regulament ce integreaza reguli de conduita in unitatile de invatamant, un contract educational cu parintii si obligatii pentru profesori si elevi.
Potrivit Mediafax, regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar este o premiera a ultimilor zece ani pentru scolile din Romania.
In privinta profesorilor, acestia trebuie sa aiba o tinuta morala demna, in concordanta cu valorile pe care trebuie sa le transmita elevilor, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil, fiindu-le interzis sa desfasoare actiuni care pot afecta viata intima, privata si familiala a elevilor.
Anul scolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri si 34 de zile de vacanta, fara cele din vacanta de vara, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educatiei care a fost publicat in Monitorul Oficial. Calendarul anului scolar urmator este alcatuit similar celui din 2013-2014.
Conform calendarului, anul scolar 2014-2015 va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. Exceptie fac clasele terminale din invatamantul liceal, pentru care anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat.
De asemenea, cursurile claselor terminale se incheie in 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie la 12 iunie 2015.Din acest an scolar, elevii vor putea alege materii optionale de pe o lista mai larga decat cea din 2013-2014.
Astfel, elevii din clasele a III-a si a IV-a vor putea invata despre arhitectura si mediul construit, iar elevii din liceele de muzica vor putea studia istoria jazzului. Asta dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru, programa scolara pentru disiplina optionala "De-a arhitectura. Educatie pentru arhitectura si mediu construit" pentru clasele a III-a si a IV-a. Timp de o ora pe saptamana, elevii acestor clase se vor familiariza cu modul in care se construieste mediul, dar si cu elemente minimale de arhitectura.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Programa propune si activitati in aer liber, centrate pe identificarea in realitate a conceptelor invatate in clasa. Noul an scolar nu aduce noutati privind organizarea si desfasurarea examenelor nationale si a admiterii in liceu. Astfel, dupa algoritmul inaugurat anul trecut, media de admitere in liceu se va calcula ca medie ponderata intre media de la evaluarea nationala (75 la suta) si media notelor din gimnaziu (25 la suta).
Evaluarea nationala din 2015 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfasura la aceleasi discipline ca cele din acest an, elevii vor sustine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape.
In perioada 15-17 iunie va avea loc inscrierea la evaluarea nationala. Candidatii vor sustine probele scrise in 22 iunie la limba si literatura romana, in 23 iunie la limba si literatura materna si in 24 iunie la matematica. Rezultatele vor fi afisate in 26 iunie, pana la ora 16.00, iar contestatiile vor fi depuse intre orele 16.00 si 20.00. In perioada 27-29 iunie vor fi solutionate contestatiile, iar la 30 iunie vor fi afisate rezultatele finale.