Începe vaccinarea împotriva Omicron. Noul ser împotriva noii tulpini de Coronavirus a primit undă verde din partea Uniunii Europene și urmează să fie administrat populației în curând.
Începe vaccinarea împotriva Omicron
Germania va deveni, de săptămâna următoare, prima țară din Europa care va administra vaccinurile împotriva Omicron.
Karl Lauterbach, ministrul Sănătății de la Berlin, a menționat faptul că aprobarea noului ser împotriva variantei Omicron reprezintă un salt important în ceea ce privește lupta împotriva pandemiei care a început în urmă cu aproximativ trei ani.
Mai mult decât atât, ministrul a mai menționat faptul că, în prezent, există mai multe vaccinuri care oferă protecție împotriva tuturor variantelor de Coronavirus despre care se știe.
„De săptămâna viitoare, vaccinările pot începe cu noile doze. Acum este momentul optim pentru a închide breșele de vaccinare pentru toamnă”, a spus Karls Lauterbach.
EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente, a autorizat ieri, 1 septembrie, noile vaccinuri împotriva Omicron BA.1. Acestea au fost produse de către Pfizer-BioNTech și de către Moderna. Prin urmare, statele Uniunii Europene vor începe să administreze noile seruri într-o campanie de vaccinare care se va desfășura înaintea îmbolnăvirilor noi.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Noul vaccin Omicron este recomandat ca doză booster
Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă administrarea noului ser ca doză booster pentru persoanele care au peste 12 ani și care au, deja, schema primară de vaccinare. Noile vaccinuri împotriva Omicron sunt versiunile adaptate ale celor de bază de la Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și Moderna (Spikevax).
Oamenii de știință au menționat faptul că noua variantă Omicron este de aproximativ patru ori mai contagioasă la persoanele vaccinate decât a fost în cazul variantei Delta.
Cea mai mare rată a fost depistată la persoanele care își făcuseră doza booster: de 3,7 ori mai mare decât la varianta Delta.
„Datele noastre confirmă faptul că răspândirea rapidă a Omicron poate fi atribuită, în primul rând, evazivității imune, mai degrabă decât unei creșteri inerente a transmisibilității de bază”, au menționat autorii studiului, regăsit pe Medrxiv.org, menționează Reuters, conform romaniatv.net.
Serul de la Moderna a primit aprobarea în Marea Britanie, fiind considerat propice în a lupta împotriva noii variante.
„A fost aprobată pentru doze de rapel pentru adulţi de către MHRA, care a concluzionat că îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate ale autorităţilor de reglementare din Regatul Unit”, a transmis Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor Medicale (MHRA) prin intermediul unui comunicat de
presă.Mai mult decât atât, comunicatul susține că efectele adverse sunt ușoare și destul de asemănătoare cu cele provocate de celelalte seruri.