Încheierea mediilor în 2023: Se modifică numărul de note pe care un elev trebuie să îl aibă! Decizia de ultimă oră a Ministerului Educației

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 mar 2024, 01:10

Încheierea mediilor în 2023 ar putea fi realizată doar cu două note la fiecare disciplină

Sursa: freepik.com

Mediile elevilor în 2023 ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină, potrivit unui proiect publicat marți de Ministerul Educației.

Încheierea mediilor în 2023 ar putea fi realizată doar cu două note la fiecare disciplină, potrivit unui proiect de ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învățământ preuniversitar, a anunțat marți Ministerul Educației. 

Citește și: Grevă profesori 7 iunie 2023: Merg sau nu miercuri elevii la școală?

Cu câte note se încheie mediile în 2023 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, „în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 

În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Potrivit proiectului, la articolul 107, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins: „(4^1) În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.” 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: BAC 2023: Ce schimbări aduce greva profesorilor? Anunț pentru elevii care trebuie să susțină examenul de Bacalaureat

Cum se calculează media anuală generală 

Potrivit secretarului de stat Sorin Ion, media generală pentru anul școlar, prevăzută în Regulamentul de Organizare al școlilor ROFUIP 2022, la articolul 109, alineatul 4, se calculează astfel: 

„Media are două zecimale, ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat acesta. „Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală. 

Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai.

Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. Profesorii care întreabă… am convingerea că o să avem timp să îi învățăm, pentru că noi la anul în iunie încheiem aceste medii. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion. 

Sursă: edupedu.ro