Închisoare pentru cei care modifică kilometrajul unei mașini sau vând mașini cu kilometrajul modificat sau defect. Ce pedepse riscă cei care încalcă legea

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 dec 2022, 01:45

Cei care modifică numărul de kilometri ai unei mașini riscă închisoare de până la un an

Sursa: unsplash

Măsuri dure pentru românii care modifică kilometrajul unei mașini, dar și pentru cei care cer acest lucru sau comercializează mașini cu kilometrajul modificat sau defect. Aceste persoane pot ajunge la închisoare.

Modificarea kilometrajului unei mașini a devenit o practică foarte des întâlnită în România, iar pentru a stopa acest fenomen, autoritățile s-au gândit să impună pedepse mult mai dure pentru cei care încalcă legea. Iată ce riscă cei care modifică kilometrajul unei mașini, care vând mașini cu kilometrajul modificat sau defect, dar și cei care cer să se modifice kilometrajul unui autoturism.

Închisoare de până la un an pentru cei care modifică kilometrajul unei mașini

Un nou proiect de lege, adoptat miercurea trecută în Senat, prevede ca cei care modifică kilometrajul unei mașini, cei care cer modificarea acestuia sau cei ce vând o mașină cu kilometrajul modificat sau defect să fie pedepsiți cu închisoare de până la un an. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat și prevede ca toate aceste practici să fie incluse pe lista infracțiunilor, având în vedere că șoferii care achiziționează o astfel de mașină pot întâmpina dificultăți ulterior.

Astfel, orice persoană care aduce modificări kilometrajului unei mașini ar putea ajunge să facă închisoare de la o lună la un an sau să plătească o amendă usturătoare.

„Modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul reprezintă infracțiune ce va putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”,

se arată în proiectul de lege adoptat la Senat, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: ANAF scoate la vânzare autoturisme la prețuri foarte mici. Ce mașini licitează agenția

Dacă legea va trece și de Parlament, primind votul decisiv din partea deputaților, atunci nu doar cei care modifică kilometrajul mașinii vor fi pedepsiți, ci și cei care vând astfel de mașini sau care cer să se intervină asupra kilometrajului.

Mai mult decât atât, dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaților, iar președintele României, Klaus Iohannis va promulga legea, atunci toate valorile legate de kilometrajul mașinilor vor putea fi regăsite într-un registru electronic.

Datele ar urma să fie introduse într-o bază de date de Registrul Auto Român (RAR), cu ajutorul informațiilor primite de la stațiile ITP sau service-uri.

În prezent este vorba doar despre un proiect de lege, astfel că măsurile vor intra în vigoare doar dacă legea va primi votul Camerei Deputaților, dacă va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis   și publicată în Monitorul Oficial.

Citeste si: Ti-ai cumparat o masina second-hand? Iata ce defectiuni ar putea avea