Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a depus jurământul de încoronare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 mai 2023, 16:27

A început ceremonia de încoronare Regelui Charles al III-lea şi a reginei consoarte Camilla

Sursa: Facebook The Royal Family

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Unul dintre cele mai importante momente pentru Marea Britanie are loc chiar acum, mai exact încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Sâmbătă, 6 mai 2023, Regele Charles al III-lea este încoronat alături de regina consoartă, Camilla. 

Citește și: Cât a costat rochia purtată de Kate Middleton la repetițiile pentru încoronarea regelui Charles al III-lea. Suma este de ordinul sutelor de dolari

UPDATE ORA 14:30. Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a depus jurământul de încoronare 

În urmă cu puțin timp, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a depus jurământul de încoronare în cadrul ceremoniei organizate sâmbătă, 6 mai, la abaţia Westminster din Londra, informează BBC.

Ceremonia de încoronare a început cu procedura de recunoaştere a suveranului. Astfel, regele Charles a fost prezentat în faţa poporului, o tradiţie care datează din epoca domniilor anglo-saxone.

Arhiepiscopul de Canterbury a recunoscut existenţa numeroaselor religii care există în Regatul Unit şi a spus că Biserica Anglicană "va încerca să promoveze un mediu în care oamenii de toate credinţele să poată să se simtă liberi".

În continuare, arhiepiscopul Justin Welby a iniţiat "Jurământul de încoronare", această procedură fiind obligatorie prin lege. Arhiepiscopul l-a întrebat pe regele Charles dacă va respecta legea şi Biserica Anglicană în timpul domniei sale. Suveranul a răspuns afirmativ, a pus o mână pe Biblie şi a jurat "să îndeplinească şi să respecte" aceste promisiuni. Regele Charles al III-lea a depus apoi un al doilea jurământ- Jurământul Declaraţiei de Acces pe Tron-, prin care a spus că este un" protestant credincios".

Regele Charles al III-lea a fost uns cu mir, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, în partea cea mai sacră a ceremoniei sale de încoronare, organizată sâmbătă la Westminster Abbey din Londra, scrie BBC, citat de Digi24.

"Aşezat în scaunul de stejar al Sfântului Edward, considerat cea mai veche piesă de mobilier din Regatul Unit, Charles al III-lea a fost încoronat după ce a primit diversele însemne regale, simbolizând responsabilităţile sale în calitate de şef de stat al Marii Britanii până în ziua morţii sale. Regele a primit globul suveranului, simbolizând lumea, sceptrul cu cruce, reprezentând lumea creştină, şi sceptrul porumbelului, simbolizând rolul spiritual al monarhului. De asemenea, primatul Bisericii Angliei i-a înmânat regelui mănuşa albă a puterii.", confom sursei citate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

UPDATE ORA 14:00. Președintele Klaus Iohannis, aflat la Londra, a postat o fotografie pe Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la Londra, la încoronarea Regelui Charles al III-lea, a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook, cu următorul mesaj: 

”În această dimineață, înainte de Ceremonia încoronării Majestății Sale Regele Charles al III-lea”. 

Mesajul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Încoronarea Majestăţii Sale Regelui Charles al III-lea

”Încoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiţie istorică de o mie de ani. O tradiţie care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluţii şi fundamentale schimbări ale lumii.

Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape şase decenii de slujire devotată a Regatului Unit şi a Commomwealth. Întreaga mea viaţă am fost martora devotamentului său faţă de Coroană şi Naţiune.

Suveranul britanic de astăzi este un prieten al ţării noastre şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui.

În această zi istorică, Principele Consort şi cu mine urăm Regelui şi Reginei Consort o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al ţării lor şi al lumii întregi!” Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

A început ceremonia de încoronare Regelui Charles al III-lea

Încoronarea Regelui Charles al III-lea are loc la Westminster Abbey, iar evenimentul așteptat de oameni va începe la ora 11:00, ora 13.00 ora României. În acel loc au avut loc aproape toate încoronările, încă din anul 1066, atunci când  William Cuceritorul a urcat la tronul Angliei, chiar în ziua de Crăciun. 

Astăzi, Regele Charles al III-lea devine al 40-lea monarh încoronat aici. Ceremonia ce poate dura aproximativ două ore va fi formată din mai multe etape, recunoașterea, atunci când monarhul este prezentat celor prezenți de către arhiepiscopul de Canterbury, urmând jurământul, în care acesta va arăta respectul față de legea și biserica Angliei. A treia etapă pe care Regele Charles al III-lea o va parcurge este ungerea, acolo unde Arhiepiscopul de Canterbury îi va unge mâinile, pieptul și capul Regelui cu ulei sfânt pentru a trece la pasul numărul patru, învestitura, etapă în care suveranului i se vor prezenta Globul Regal, Sceptrul, Sceptrul Suveranului, Coroana Sfântului Eduard urmând să fie așezată pe capul regelui.

Ultima etapă este înscăunarea, atunci când regele părăsește Scaunul de încoronare și se mută pe tron, iar oamenii îngenunchează în fața monarhului. 

Citește și: Marii absenți de la încoronarea regelui Charles al III-lea. România va fi reprezentată de Custodele Coroanei şi de preşedintele Klaus Iohannis

Cea mai scumpă încoronare din istoria monarhiei britanice 

Evenimentul ce se desfășoară astăzi, 6 mai 2023, este considerat unul dintre cele mai scumpe din istoria monarhiei britanice, valoarea acestuia estimându-se în jurul sumei de 100 de milioane de lire sterline, o sumă dublă față de încoronarea Reginei Elisabeta a II-a. 

De altfel, Regele Charles al III-lea și soția sa consoartă sunt cuplul regal cel mai în vârstă, el având 74 de ani, ea 75 de ani, ce urmează să fie încoronat. Aceasta nu este singura premieră ce va avea loc astăzi, în cazul acestui eveniment, grecii ortodocşi vor avea onoarea de a cânta pentru prima dată la încoronare, în onoarea prințului Philip, care s-a stins din viață în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.  

Sursa: hotnews.ro