Turiștii s-au bucurat atunci când au văzut ce a apărut pe plaja din Eforie Nord. Cei mai încântați au fost, bineînțeles, copiii, mai ales că destul de greu poți observa așa ceva.
Ce a apărut pe plaja din Eforie Nord
Două exemplare de delfini au fost văzute în Marea Neagră, la doar câțiva metri de plajă. Aceștia și-au făcut apariția chiar în mijlocul zilei, iar mamiferele au oferit un adevărat spectacol turiștilor.
Mai mult decât atât, acest lucru a fost un motiv de bucurie și pentru că delfinii din Marea Neagră sunt puși în pericol de războiul din Ucraina. Tocmai din acest motiv, mai multe mamifere au fost, deja, ucise, din cauza poluării fonice cauzată de navele din Marea Neagră.
În cadrul unui documentar realizat de gândul.ro, conform cancan.ro, cercetătorii sunt de părere că, pe lângă poluarea fonică și exploziile din Marea Neagră duc la moartea delfinilor.
Pe târmul turcesc au fost găsiți 80 de delfini, iar despre acest lucru Fundația Turcă de Cercetare Marină a spus că este „o creștere extraordinară”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Din ce în ce mai mulți delfini sunt uciși din cauza războiului
Aproximativ 20 de nave ar fi contribuit la uciderea mamiferelor prin poluare fonică. Aceștia fie se prind în plasele de pescuit, fie eșuează pe țărm, așa cum se întâmplă în Bulgaria și în Turcia.
„ Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi”, a spus Bayram Ozturk, președintele TUDAV.
Forțele navale detectează submarinele inamice de la distanțe mari cu ajutorul sonarului. Delfinii sunt printre mamiferele subacvatice care au un auz foarte fin și extrem de dezvoltat, iar acestea depind de sunet pentru a comunica între ele.
Oamenii de știință, care sunt extrem de îngrijorați cu privire la viața mamiferelor subacvatice din Marea Neagră, ce sunt prinse în războiul dintre Rusia și Ucraina, susțin că nu le pot salva, deoarece nu există un protocol ce
„Există zeci de nave în Marea Neagră, dar nici măcar nu știm cât de des folosesc sonarul”, a mai spus Ozturk, conform digi24.ro.
La începutul lunii iunie, estimările arătau că aproximativ 3.000
de delfini au fost uciși în Marea Neagră în urma războiului.