Tehnica are 90% rata de succes putand depista in doar cateva minute existenta unor tumori sau tesuturi canceroase in stomac. Procedeul reprezinta o alternativa la endoscopie, o metoda de examinare a unui organ prin introducerea pe viu a unui mecanism tubular in stomac. Noul aparat dispune de o serie de senzori care au capacitatea de a depista in aerul expirat substantele chimice continute de tumori sau tesuturi canceroase.
Noua metoda de analiza reprezinta munca unor oameni de stiinta din Israel si China si a fost pana acum testata pe 130 de pacienti.
Profesorul Hossam Haick, coordinatorul studiului, de la Institutul Israelian de Tehnologie a declarat ca noul aparat este o alternative mai ieftina, non – invaziva si deloc dureroasa in locul endoscopiei, o procedura costisitoare si uneori, traumatizanta pentru pacienti. “
Vrem sa ne asiguram ca noua metoda va avea succes la o scara mult mai larga ”, a declarat cercetatorul.
De multe ori, cancerul de stomac este detectat in faze avansate, uneori chiar in faza terminala, cand nu se mai poate face nimic pentru pacient.
Cu ajutorul noii tehnologii, specialistii spera sa poata depista cancerul de stomac in fazele incipiente si, astfel, pacientul fie sa se poata vindeca, fie sa aiba o speranta de viata mult mai mare.
Nu o sa va vina sa credeti, dar acest proiect ambitios al oamenilor de stiinta a fost inspirat de faptul dovedit ca unele animale, in special cainii, pot detecta prin miros diferite forme de cancer, inca din faza incipienta.
Si asta pentru ca in mod normal, un caine are simtul olfactiv de 1000 de ori mai puternic decat al omului.
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/dog-aa3f34919428bdfd0bb1b0b1e62668aa.jpg
Sursa foto: Alamy