INCREDIBIL! Cum a reusit o tanara paralizata sa se ridice si sa mearga

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 29 oct 2020, 20:40

Sophie Morgan, o tanara in varsta de 27 de ani, a ramas paralizata in urma cu cinci ani.

Tanara a fost victima unui accident de masina. Impactul a fost atat de violent, incat i-a rupt coloana vertebrala. Se obisnuise cu gandul ca nu o sa mai mearga niciodata, insa, gratie tehnologiei moderne, Sophie si-a vazut visul cu ochii: Acela de a se ridica si de a merge.

Sophie este unul dintre primii pacienti cu probleme de coloana care a testat un aparat bionic numit exoscheleton. Este un fel de robot care se ataseaza de corpul pacientilor de la brau in jos, iar acestia isi coordoneaza miscarile cu ajutorul unui joystick atasat degetului mare de la mana.
Este un aparat cu adevarat revolutionar, iar faptul ca tanara paralizata a reusit din prima sa se ridice si sa faca incet, dar ferm trei pasi, reprezinta un succes si o speranta pentru pacientii paralizati.

Medicii specialisti sunt atat de increzatori in capacitatea acestui robot exoscheleton, incat sustin ca in urmatorii ani scaunul cu rotile va fi de domeniul trecutului. Inca se mai fac cercetari in acest domeniu pentru a se gasi solutii ca pacientii cu afectiuni grave ale coloanei sa poata merge.


Desi exoscheletonul cantareste in jur de 30 de kilograme, medicii spun ca tehnologia va fi imbunatatita in urmatorii ani, astfel incat pacientii sa nu se simta impovarati. Acesta ar fi deocamdata singurul defect al miraculosului dispozitiv bionic. Avantajele sunt, insa, mult mai mari. De obicei pacientii in scaun cu rotile au muschii atrofiati de la picioare, au probleme cu circulatia sangelui si prezinta un risc ridicat de a face accidente vasculare.
Exoscheletonul nu numai ca le permite pacientilor sa mearga, dar elimina total aceste riscuri, actionand benefic asupra sistemului circulator si a muschilor picioarelor.

Sophie Morgan, in prezent, alaturi de familie
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/2-0424125ef592b6d2c4cb143a16ad354b.JPG
Sophie Morgan inainte de accident
/www/cdn.knd.ro/kanald/stiri/altele/3-043fdead99b056f09d28f1f2f7d6e828.JPG