Desi pare ciudat si greu de crezut, obiceiul de a bate in lemn pentru a indeparta ghinionul nu s-a nascut in spatiul romanesc. Dimpotriva, este cunoscut in multe parti din Europa si chiar pe meleaguri mult mai indepartate. Supertitiosii bat in lemn ca sa le mearga bine sau, mai exact, ca sa nu le mearga rau.
Citeste si: Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului
Nu se cunoaste cu certitudine cand a aparut acest obicei, insa exista mai multe teorii. Se presupune ca obiceiul batutului in lemn a aparut in randul popoarelor antice. Unii istorici sustin ca celtii, de exemplu, loveau usor in trunchiurile copacilor fie pentru a invoca protectia spiritelor, fie pentru a le multumi acestora. Ulterior, crestinii au preluat practica, insa au asociat lemnul pe care il loveau cu cel al crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos.
Citeste si: Misterele Bibliei. În ce an s-a născut cu adevărat Iisus Hristos. A fost descoperită greșeala!
Citeste si: 46 de păcate care sunt iertate prin spovedanie, dar ne opresc de la împărtășanie
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
In Asia, batutul in lemn era un mesaj transmis zeilor pentru ca acestia sa-l protejeze pe stapanul unei case indestulate de invidia altora, capabili sa i-o afecteze sau chiar sa i-o distruga. Dar exista multe zone in lumea primitiva, unde credinciosii pagani se rugau la copac, precum la o icoana. Pentru ei, copacul era ceva sfant care creste singur, se inalta fara sa-l ude cineva la radacina si ajunge sa domine oamenii, atat de mici, aflati la baza sa.
Copacul era zeul suprem. Ciocanind in lemnul copacului, pentru ca acesta sa scoata sunete, ei descopereau un mod de comunicare cu zeii, facut ca ei sa le asculte ruga.Vezi cele mai noi Stiri Kanal D
Exista cercetatori care sustin ca practica lovirii lemnului este mult mai recenta decat se considera in general. In cartea sa, ,,The Lore of the Playground", folcloristul britanic Steve Touchwood sustine ca obiceiul isi are originea intr-un joc practicat de copii in secolul al XIX-lea, "Tiggy Touchwood".
Vezi Kanal D live
sursa: bzi.ro