INCREDIBIL. Marele arhitect francez Gustav Eiffel a creat patru BIJUTERII ARHITECTURALE la Iasi

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 30 sep 2020, 04:15

Cine ar fi crezut vreodata ca marele arhitect francez Gustav Eiffel, cel care a proiectat faimosul turn din Paris, ar fi putut sa creeze la Iasi patru bijuterii arhitecturale?

Trei dintre ele pot fi inca admirate! O fi Bucurestiul Micul Paris, dar, Capitala Moldovei pare sa merite mai mult titlul! Ascunde comori care ne fac invidiati de-o lume-ntreaga, dar, pe care, paradoxal, nici macar iesenii nu le cunosc! Gustave Eiffel, marele architect francez care a proiectat faimosul turn din Paris a creat la Iasi patru bijuterii care se regasesc in manualele lumii!

Printre ele, podul de la Ungheni, localitatea de frontiera care face legatura cu Republica Moldova- strainii care-i stiu istoria ii spun Turnul Eiffel culcat.

Localnicii, in schimb, nu-i stiu povestea, cata vreme cel care l-a construit nu le cere vreo taxa ca la muzeu, nici ei nu intreaba prea multe.

##VIDEO131788##

Vestea ca un mare artist francez a binecuvantat glia Moldovei cu asa opera nu-i lasa pe toti indiferenti. Cei cu ochiul format recunosc c-au fost orbi pana sa afle adevarul, asa ca acum ii incearca un profund sentiment patriotic.

Nici nu e de mirare ca multi nu stiu cine a facut podul- constructia rugineste in anonimat, fara vreo placuta care sa-i ateste importanta. De la primarie aflam, insa, ca e de datoria cetateanului sa se documenteze!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Creatorul Turnului Eiffel a facut, la Iasi, si un hote, impunator, eclectic, cu arcade largi si ferestre maiestuoase.

Cati ieseni stiu ca a fost schitat de mana francezului? O alta opera a lui Gustave Eiffel la Iasi este mausoleul familiei politicianului Petre Carp din localitatea Tibanesti. A fost construit din beton, in stil neogotic, dupa planurile inginerului francez. Constructiile lui Eiffel ar putea intra in strategia de promovare a orasului pentru titlu de Capitala Culturala Europeana.

 

 

Taguri: