INCREDIBIL! O batrana din Tara Oasului, INCLUSA IN PATRIMONIUL UNESCO VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 06 nov 2020, 20:25

La cei 80 de ani ai sai, matusa Finta, cum ii spun oamenii locului, a avut parte de o surpriza enorma: a fost declarata tezaur uman viu si a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO.

De ce este atat de speciala bunica din Tara Oasului? Ei bine, pentru ca femeia, mama a noua fii, si-a trait si si-a crescut pruncii intocmai obiceiurilor stravechi. Casa femeii este un adevart muzeu. De cum pasesti in ea, parca te-ai intoarce in timp. Peretii albastri precum cerul sunt impodobiti cu blide traditionale, iar mandre intre ele, sunt frumos asezate stergarele, nascute toate din mainile femeii.

Batrana isi aminteste si acum cand a tesut prima data la un razboi.
Era o copila firava, ce abia implinise 12 ani. Apoi, cu trecerea vremii, a ajuns sa faca unele dintre cele mai frumoase costume din Tara Oasului. Costumele, de-o frumusete si de o naturalete aparte, au fost facute cu multa dragoste si migala de tanti Floare. Fiecare margica a fost cusuta cu mana ei de palariile fiilor si a sotului.

Cu cat costumele sunt mai viu colorate, cu atat mai instarita e familia, spune traditia.
Fusul si caierul i-au fost mereu alaturi si tot de ele se leaga si cele mai frumoase amintiri de la sezatori. Asa si-a cunoscut sotul, pe cand avea 19 ani. Reprezentantii autoritatilor locale sunt mandri ca batrana le-a dus numele in intreaga tara. In Romania, mai sunt inca 13 oameni care au primit titulatura de patrimoniu UNESCO. Chiar daca nu s-au cunoscut niciodata, au aceeasi meteahna: Mostenitorii nu vor sa le duca traditiile mai departe.