In timpul sarcinii organele sunt comprimate, inima lucreaza mai mult iar fatul apasa pe vezica urinara, provocand un disconfort mamei.
Schimbarile hormonale din primul trimestru afecteaza toate organele din corp, femeile experimentand pofte alimentare, ameteli si oboseala cronica. In aceasta perioada bebelusul incepe sa se dezvolte, incepand cu creierul, coloana vertebrala si inima. La patru saptamani, embrionul are cativa milimetri.
La opt saptamani, embrionul se dezvolta intr-un fetus. Organele principale incep sa se dezvolte iar inima bate pentru prima data. Membrele incep sa creasca si apar primele trasaturi faciale.
La 12 saptamani se poate stabili sexul copilului. Ochii se inchid iar muschii si sistemul nervos incep sa lucreze impreuna. In aceasta perioada burta mamei creste iar ea incepe sa resimta dureri.
VEZI AICI ANIMATIA REALIZATA DE MUZEUL STIINTEI SI INDUSTRIEI DIN CHICAGO!
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
La
20 de saptamani, fetusul are 15 centimetri si poate inghiti sau auzi. Dupa alte 4 saptamani se formeaza amprentele digitale si apar primele fire de par. Apar si primele efecte asupra organelor interne ale mamei.Ficatul incepe sa fie impins in sus iar stomacul nu mai are la fel de mult loc pentru a se dilata. Inima e din ce in ce mai solicitata.In al treilea trimestru de sarcina organele interne ale mamei sunt de-a dreptul presate. Plamanii devin inghesuiti si migreaza in sus. Intestinele isi schimba si ele pozitia iar vezica urinara este strivita. Din aceste motive, mama respira mai greu si trebuie sa mearga mai des la baie.
Tot in al treilea trimestru, bebelusul ia in greutate aproximativ 250 de grame pe saptamana si incepe sa isi deschida ochii. De la 37 de saptamani, organismul bebelusului este capabil sa functioneze independent.