Guvernul a micșorat indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii.
Indemnizația de maternitate urmează să fie micșorată
Potrivit Ministerului Sănătății, indemnizația de maternitate pentru mamele care nu au un salariu fix, ar putea fi micșorată. Acest lucru se datorează faptului că Ministerul nu mai are fonduri suficiente, iar acest ajutor oferit de stat, care în prezent este limitat la 12 salarii minime brute, ar urma să fie plafonat la maximum 3.
Citește și: Care sunt principalele servicii pe care le pot primi persoanele neasigurate la medicul de familie
Persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent. Aceste măsuri au fost luate după ce autoritățile au constata anumite situații în care femeile cu activități independente, dar și cele fără venituri, se asigurau opțional și începeau să plătească sume mai mari
Ce prevede Ordonanța de Urgență
Decizia este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență care a fost pusă în dezbatere publică. În nota de fundamentare a proiectului scrie că: „Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Persoanele fără contract de muncă se pot asigura individual pentru concediile medicale
Ce urmează să se schimbe în acest caz
Conform legii aflate în vigoare, indemnizația de maternitate este acordată mamelor din România pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care acestea se află în concediu. Astfel, pentru a se putea bucura de acest ajutor, femeile care au născut trebuie să atingă un stagiu de cotizare de 12 salarii brute. Însă, oficialii Ministerului Sănătății au de gând să schimbe acest lucru. Ceea ce înseamnă că, viitoarele mame care nu obțin venituri din salarii și care vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult 3 salarii minime brute, față de 12 în prezent.
Aceste reglementări ar trebui să intre în vigoare la data de 1 a lunii care începe după îndeplinirea termenului de 60 de lei de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.
De asemenea, în nota de fundamentare mai este specificat că: „Pentru această din urmă situație, pentru anul 2023, plafonul maxim de asigurare ar fi de 36.000 lei (3000 de lei x12). În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 de lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei”.
Totuși, această măsură descurajează natalitatea, atrag atenția asociațiile de mame. Ultimele date INS arată că în noiembrie 2022 s-au născut cu aproape două mii mai puțini copii față de luna precedentă.
Sursă: digi24.ro