Indemnizația socială, mărită odată cu pensiile! Ce pensie încasează o persoană care nu a muncit niciodată

Autor: Diana Ghita

La ce valoare a ajuns pensia minimă garantată

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Conform prevederilor noii legi a pensiilor, nu doar pensiile normale cresc, ci și cele minime sociale. Astfel, cei care nu au muncit nicio zi, primesc mai mulți bani.

Indemnizația socială pentru pensionarii care nu au muncit a crescut odată cu celelalte pensii. În anul 2023, valoarea totală a acesteia ajungea la suma de 1.125 de lei.

Cât câștigă un pensionar care nu a muncit nicio zi

Din ianuarie 2024, pensia minimă socială a crescut cu 156 de lei, ajungând la 1.281 de lei. De asemenea, aceasta va mai fi mărită și de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

„Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență, citat de  stiripesurse.ro.

Citește și: Cum se calculează pensiile în 2024? Câți bani vor primi în plus seniorii în urma recalculării: „Creşterea va fi de 87%”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Astfel, cei care nu au lucrat niciodată se bucură de aceleași privilegii ca cei care primesc pensia normală, în urma contribuțiilor la sistemul public de pensii.

În această categorie se află și oamenii care au muncit la negru, fără să aibă încheiate contracte legale și să plătească contribuții sociale.

Cine poate să primească pensia minimă garantată

Pentru a beneficia de respectiva indemnizație socială, există câteva condiții.

Conform acestora, solicitantul trebuie să aibă domiciliul în România și calitatea de pensionar al sistemului public de pensii. De asemenea, nivelul cuantumului pensiei, aflat în plată sau cuvenit, trebuie să fie mai mic de 1.000 de lei.

Citește și: Se dau peste 400 de lei pentru o categorie de români! Cine beneficiază de bani și ce acte sunt necesare

Printre prevederile prezente în noua lege a pensiilor nu se numără doar majorările promise, ci și:

  • stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
  • adăugarea de puncte suplimentare pentru cei ale căror stagii de cotizare depășesc 25 de ani;
  • posibilitatea ca mamele să iasă mai devreme la pensie, în funcție de câți copii au crescut, limita maximă a reducerii vârstei de pensionare fiind de 3 ani și 6 luni;
  • scăderea vârstei standard de pensionare în cazul persoanelor care au lucrat în condiții speciale sau care au depășit stagiul complet de cotizare;
  • stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.