Indepartarea parului de prisos, in special in ceea ce le priveste pe femei, din motive estetice, este o practica ce are o istorie lunga. Primele referiri despre indepartarea parului dateaza inca din Roma Antica si Egipt. Egiptenii, de exemplu, sunt cunoscuti pentru multe ritualuri de frumusete si au fost, de asemenea, cei care practicau frecvent indepartarea parului, la femei si barbati. Femeile isi indepartau tot parul din corp cu pensete, pietre ponce, ceara de albine si ceruri pe baza de zahar. De asemenea, au folosit aparate de ras din cupru inca din anul 3000 i.Hr! Daca, dupa decaderea epocii antice, in zilele intunecate ale Evului Mediu, grija pentru aspectul corpului era minima, in anii 1400, in timpul Renasterii, indepartarea parului de pe corp era considerata o caracteristica a claselor superioare.
Mult mai tarziu, la inceputul secolului XX, pielea neteda, fara par, era asociata cu feminitatea. Rochiile fara maneci nu mergeau deloc mana in mana cu parul din zona axilelor si chiar cu cel de pe brate. Asa ca, epilarea, a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren. Asa au aparut primele aparate de ras pentru femei, realizate de un brand de renume, care exista si astazi. In anii 1960, fasiile de ceara au aparut si ele si au devenit metoda aleasa de cele mai multe femei pentru indepartarea parului nedorit. Metodele de epilare cu laser au intrat pe piata la mijlocul anilor '60, insa nu si pe meleagurile noastre. Odata cu deschiderea Romaniei spre occident, metoda de epilare dioda laser a inceput sa devina o realitate si multe doamne si domnisoare aleg aceasta optiune.
Insa, ce este aceasta epilare cu dioda laser? De ce este atat de speciala?
Cand auzim de laser, ne gandim la ceva extraordinar, de mare precizie. Si chiar asa este! Laserul are ca tinta mai multe fire de par simultan, fara a deteriora pielea din jur, iar procedura de epilare cu laser este foarte rapida, impulsurile acestuia durand mai putin de o secunda fiecare. O alta intrebare pertinenta ar fi: epilarea cu laser este permanenta? Credem sau nu, o sesiune elimina, de fapt, tot parul, iar dupa cateva sedinte vei obsera o reducere permanenta a parului, pentru foarte mult timp.
In timp ce laserul functioneaza cel mai bine in zona axilelor, picioarelor si zonelor inghinale, deoarece acestea sunt zone non-hormonale, iar pielea este mai subtire si parul este mai gros, acest tip de epilare poate fi utilizat in siguranta pe orice parte a corpului, inclusiv in locuri cu par mai fin, precum fata, degetele si sfarcurile. Candidatul ideal pentru indepartarea parului cu dioda laser este, in general, acea persoana care are piele mai inchisa la culoare. Cu toate acestea, datorita noilor tehnologii, chiar si persoanele cu piele mai deschisa pot sa aiba rezultate reusite.
In ceea ce priveste riscurile, acestea exista, insa sunt minime. Pielea se poate inrosii si irita, insa este o problema ce va disparea intr-un timp relativ scurt. De aceea, daca doresti sa apelezi la aceasta metoda de epilare, este indicat sa
apelezi la profesionisti, pentru a minimiza riscul unor efecte adverse. Asigura-te ca institutul de frumusete pe care il alegi iti ofera toate informatiile despre procedura in avans si ca poti discuta deschis despre rezultatele asteptate. Iti recomandam Icon Beauty Studio. Aici poti apela la servicii de epilare dioda laser, dar si alte proceduri precum: impachetari la tunel, rejuvenare faciala, masaj anticelulitic, electrostimulare si multe altele.
Cum sa te pregatesti pentru epilarea cu laser
Este indicat sa razi parul de pe zona care va fi supusa epilarii, cu cateva zile inainte de procedura. Acest lucru va ajuta laserul sa patrunda radacina parului fara a viza parul de pe suprafata. In plus, nu te epila cu ceara sau prin smulgere cu cel putin doua saptamani inainte de indepartarea parului cu laser, deoarece radacina trebuie sa ramana intacta pentru ca laserul sa distruga complet parul. Si daca se intampla sa te afli in acea perioada a lunii, sa stii ca este posibil sa fii mai sensibila la durere, asa ca, daca se poate, amana cu cateva zile sedinta de epilat.
La ce sa te astepti in timpul tratamentului
In timpul tratamentului, vei purta o pereche de ochelari speciali pentru protectia ochilor, iar specialistul ar putea aplica o lotiune sau un gel pe zona inainte de a incepe, pentru a diminua disconfortul. Specialistul va deplasa un dispozitiv laser portabil pe piele, in zonele pe care le doresti a fi epilate, si fiecare aplicare va dura mai putin de o secunda. Epilarea cu laser nu este extrem de dureroasa, desi poate fi usor inconfortabila. Se poate simti o mica senzatie precum o ciupire usoara, insa nimic insuportabil. Din fericire, tratamentul se face foarte repede si vei obsera ca durerea este mult mai mica decat la epilarea cu ceara.
Ce sa faci dupa epilarea cu laser
Dupa tratament, poate exista un anumit eritem, sau roseata a pielii, care poate dura de la 20 de minute la cateva ore, dar acest lucru este perfect normal. Iti vei putea relua activitatile zilnice in cateva ore dupa procedura. Totusi, cei mai mult specialisti sfatuiesc ca, macar o zi, sa nu se efectueze antrenamente la sala. De ce? Pentru ca foliculii de par vor fi foarte sensibili si inflamati dupa tratament, iar orice activitate care produce transpiratie poate prelungi iritarea si chiar introduce bacterii in folicul. Din aceasta cauza, poti experimenta o eruptie pe piele sau, mai rau, o infectie de tipul foliculitei. Intrucat pielea ta va fi sensibila dupa epilarea cu laser, este de asemenea important sa aplici o crema de protectie solara, de calitate, pe orice zona tratata care va fi expusa la soare, ca strat suplimentar de protectie.