Indexarea pensiilor cu rata inflației a fost amânată, ceea ce reprezintă, momentan, singura certitudine pentru pensionarii din România. O posibilă dată pentru aplicarea acesteia ar putea fi în luna septembrie, însă aceasta depinde de modul în care evoluează încasările la bugetul de stat.
Citește și: Cine sunt pensionarii ale căror pensii cresc cu până la 500 de lei. Lista completă a majorarilor
Planurile pentru 2025: o creștere de 12,2%
Premierul Marcel Colacu a declarat, după consultările cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, că bugetul pentru anul în curs va fi construit cu o abordare „prudentă”. Obiectivul principal rămâne respectarea angajamentului de a menține deficitul bugetar sub 7% până la finalul anului 2025.
Conform estimărilor actuale, pensiile ar urma să crească cu 12,2% începând cu 1 ianuarie 2025.
În medie, pensionarii ar putea beneficia de o creștere de aproximativ 330 de lei, ceea ce ar aduce pensia medie la un nivel de 3050 de lei. Guvernanții consideră că această măsură este esențială pentru a susține pensionarii în fața creșterii prețurilor și a presiunilor economice.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
pensie actuală: 1.281 lei- după majorarea de 153 lei- pensie finală: 1.434 lei
pensie actuală: 2.500 lei- după majorarea de 300 lei- pensie finală: 2.800 lei
pensie actuală: 3.500 lei- după majorarea de 420 lei- pensie finală: 3.920 lei
pensie actuală: 5.000 lei- după majorarea de 600 lei- pensie finală: 5.600 lei
pensie actuală: 6.000 lei- după majorarea de 720 lei- pensie finală: 6.720 lei
Ce spune șeful Casei de Pensii
Potrivit oficialilor, pensiile mici și medii ar putea beneficia de o prioritate în procesul de indexare din luna septembrie, dacă bugetul va permite acest lucru. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a adus clarificări suplimentare despre modul în care majorările și indexările ar putea fi aplicate în 2025.
„Este vorba despre veniturile cu caracter nepermanent, dar asupra cărora s-a contribuit. Adică s-a datorat contribuției de ajutor social la bugetul asigurărilor sociale de stat. Adică s-a contribuit la fondul de pensii. Noi am considerat că, pe noua legislație, se respectă acest principiu al contributivității aceste sume care, chiar dacă aveau un caracter sporadic, dar faptul că s-a contribuit asupra lor să fie luate în calcul la pensie.
Toți pensionarii care sunt în plată și aveau acele dosare, adeverințe la dosare, noi vom opera din oficiu și vom acorda aceste drepturi începând cu data de 1 septembrie. Repet, pentru pensionarii care, până la data de 1 septembrie, nu existau acele decizii în dosar. Vom emite decizii de recalculare în cazul acestor venituri cu caracter nepermanent”, a declarat Daniel Baciu pentru România TV.