În urmă cu mai bine de jumătate de secol, Indira Gandhi, pe atunci prim-ministru al Indiei, vorbea despre provocarea uriașă pentru țările în curs de dezvoltare: să se industrializeze fără a afecta mediul înconjurător.
"Pe de o parte, cei bogați privesc cu neîncredere la sărăcia noastră continuă- pe de altă parte, ne avertizează împotriva propriilor lor metode", a declarat ea la un eveniment al Națiunilor Unite la Stockholm în 1972, prima conferință globală care a făcut din mediu o problemă majoră.
"Nu dorim să sărăcim și mai mult mediul înconjurător și, totuși, nu putem uita nici măcar pentru o clipă sărăcia cruntă a unui număr mare de oameni", a adăugat ea.
Cuvintele sale nu au fost niciodată mai relevante. Tensiunea dintre creșterea economică și protecția mediului se află în centrul discuțiilor globale privind modul de abordare a crizei climatice care se accelerează tot mai mult.
Vineri, în cadrul sesiunii de deschidere a discuțiilor COP28 de la Dubai, actualul prim-ministru al Indiei, Narendra Modi, a declarat că toate țările în curs de dezvoltare trebuie să primească "o parte echitabilă din bugetul global de carbon"- cantitatea de poluare cu carbon care încălzește planeta și pe care lumea o poate emite fără a evita o catastrofă climatică.
Problema climatica
Chiar dacă Pământul se încălzește în prezent la niveluri periculoase, multe guverne din întreaga lume persistă să considere cărbunele, petrolul și gazele naturale drept surse de dezvoltare economică, securitate energetică și putere geopolitică, a declarat anul acesta ONU.
Ca urmare, producția mondială de combustibili fosili în 2030 va fi de peste două ori mai mare decât cea necesară pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, obiectivul Acordului de la Paris privind clima, potrivit unui raport recent al Programului ONU pentru Mediu.
Unul dintre principalii contribuitori la această depășire dezastruoasă va fi India, care arde cantități tot mai mari de cărbune și petrol în timp ce încearcă să satisfacă nevoile celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi. Aceasta intenționează să dubleze producția internă de cărbune până în 2030.
Dar chiar dacă cea mai populată națiune din lume se agață de cărbune cu o mână, există unele semne că încearcă să traseze un curs mai durabil cu cealaltă.
India a făcut "investiții semnificative și a stabilit obiective ambițioase pentru energia regenerabilă", se arată în raportul UNEP, menționând că marea economie cu cea mai rapidă creștere din lume a alocat peste 4 miliarde de dolari pentru tranziția energetică în bugetul național din acest an.
Alte agenții globale au remarcat, de asemenea, ambițiile crescânde ale Indiei în ceea ce privește energia verde. Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, a declarat într-un raport din octombrie că țara "intră într-o nouă fază dinamică a dezvoltării sale energetice, marcată de o ambiție pe termen lung de
zero emisii nete".În 2021, Modi a promis că India va ajunge la emisii nete zero până în 2070, ceea ce reprezintă încă câteva decenii mai târziu decât economiile dezvoltate.
Transformarea sectorului energetic al Indiei, ca majoritatea lucrurilor din această țară, va fi haotică și confuză, dar va avea implicații de anvergură pentru piața energetică globală și pentru cursa pentru limitarea încălzirii globale.
"Obiectivul zero net al Indiei până în 2070, dacă va fi îndeplinit integral și la timp, împreună cu toate obiectivele naționale respective, va duce lumea la o creștere a temperaturii medii globale la suprafață de 1,7 grade Celsius până în 2100", a declarat Siddharth Singh, analist de investiții în energie la AIE.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Atingerea acestui obiectiv nu trebuie să se facă în detrimentul creșterii economice. Există deja "primele semne ale unei legături tot mai slabe între dezvoltarea economică și emisiile de carbon", a spus Singh.
Dacă țara va reuși să își respecte angajamentele, emisiile de carbon vor scădea cu peste 40% până în 2050, chiar dacă PIB-ul său se va cvadrupla în această perioadă, a precizat AIE în raportul său.
India modernă nu a fost încă construită
India este a treia țară consumatoare de energie din lume, deși consumul de energie și emisiile pe cap de locuitor reprezintă mai puțin de jumătate din media mondială, arată datele AIE.
Acest lucru s-ar putea schimba rapid. Datorită creșterii veniturilor, cererea de energie s-a dublat din 2000, 80% din cerere fiind încă acoperită de cărbune, petrol și biomasă solidă. În următoarele trei decenii, națiunea din Asia de Sud va înregistra cea mai mare creștere a cererii de energie dintre toate țările din lume, potrivit AIE.
Acest superlativ nu este surprinzător, deoarece se așteaptă ca țara să atingă câteva repere economice impresionante. Cea de-a cincea economie a lumii se află într-o poziție confortabilă pentru a crește cu o rată anuală de cel puțin 6% în următorii câțiva ani, spun analiștii, și ar putea deveni doar a treia țară cu un PIB anual de 10 trilioane de dolari până în 2035.
Iar pe măsură ce se dezvoltă și se modernizează, populația sa urbană va exploda, ceea ce va duce la o creștere masivă a construcției de locuințe, birouri, magazine și alte clădiri.
"India adaugă echivalentul unei Londre la populația sa urbană în fiecare an, în următorii 30 de ani", a declarat Singh.
Guvernul Modi încearcă, de asemenea, să stimuleze producția internă, iar acest lucru a declanșat un boom al construcțiilor, în toată țara apărând totul, de la drumuri și poduri la porturi și căi ferate.
Această bonitate a infrastructurii va duce la o creștere a cererii de cărbune și oțel, care sunt surse uriașe de emisii de carbon.
De asemenea, se așteaptă ca cererea de energie electrică să crească vertiginos în următorii ani din cauza unor factori care variază de la îmbunătățirea nivelului de trai până la schimbările climatice. Acestea din urmă au alimentat valuri de căldură mortale în India și, prin urmare, numărul de proprietari de aparate de aer condiționat va crește brusc în următorii ani.
Până în 2050, cererea totală de energie electrică din India, generată de aparatele de aer condiționat rezidențiale, va depăși consumul total de energie din întreaga Africă, a declarat anul acesta AIE.
Cărbunele reprezintă aproape 70% din producția de electricitate a țării și nu este probabil să se schimbe în viitorul apropiat.
Citește și: Parisul vrea să perceapă o taxă de parcare de 18 euro pentru SUV-uri?
Citește și: Putin va candida din nou la alegerile prezidențiale din 2024!
Citește și: De la punct fierbinte la tărâmul viselor- în trei zile!