Noi cheltuieli în domeniul apărării se ridică la miliarde de euro, dar firmele europene nu dispun de oferta, coordonarea sau viteza necesară pentru a răspunde cererii din timpul războiului.
Eforturile Europei de a-și moderniza armatele subfinanțate în mod cronic au scos la iveală o industrie de apărare pe timp de pace prost echipată pentru a furniza arme pentru amenințările rusești care se adună în apropiere.
Industria de aparare EU primeste investitii
Pur și simplu, în Europa nu există suficiente gloanțe, arme și sisteme de înaltă tehnologie pentru a face față cerințelor UE și pericolelor care se profilează în viitor. Iar cererea este mare- de când a izbucnit războiul în februarie, țările UE s-au angajat să cheltuiască peste 230 de miliarde de euro pentru a-și moderniza arsenalele.
Motivul acestui aflux brusc de bani nu este doar din cauza Rusiei. Există, de asemenea, un impuls din partea multor țări europene puternice pentru a se asigura că continentul nu trebuie să se bazeze pe armata americană- sau pe puternica industrie de apărare americană- pentru a-și apăra propriile frontiere. Recenta mobilizare a Rusiei, amenințările nucleare și suspiciunile de sabotaj al conductelor de gaz nu au făcut decât să accentueze natura locală a acestor amenințări.
America sprijina industria EU
"Auzim de la colegii americani, de fapt sfaturi", a declarat Jiří Šedivý, șeful Agenției Europene de Apărare (EDA), o agenție a UE care încearcă să ajute țările să facă echipă în scopuri de apărare. "'Investiți în propriile voastre facilitatori strategici, pentru că ar putea veni un moment, și ar putea fi destul de curând, când, de fapt, noi, SUA, am putea fi angajați pe deplin în altă parte în Asia-Pacific și vom fi pur și simplu în imposibilitatea de a vă sprijini'."
Ca răspuns, firmele europene din domeniul apărării încearcă să recupereze decalajul, intensificându-și producția și propriile capacități. Dar multe contracte europene au continuat să se îndrepte în străinătate, în locuri precum SUA și chiar în Coreea de Sud.
"Ca și companie, investim acum sute de milioane de euro pentru a ne asigura că putem satisface cererea", a declarat Micael Johansson, CEO al firmei suedeze de apărare Saab, ale cărei lansatoare de rachete montate pe umăr, numite NLAW, au fost esențiale pentru Ucraina.
Dar provocarea de securitate a Europei prezintă o problemă tipică a UE: succesul depinde de alinierea intereselor proprii ale celor 27 de state membre. Dacă nu se reușește acest lucru, susțin unii, conflictele nu vor face decât să se agraveze.
"Este un război în Europa, sute de oameni mor în fiecare zi, nu doar soldați, ci și femei și copii", a declarat Riho Terras, membru al Parlamentului European și fost șef al apărării din Estonia. "Europa trebuie să fie unită împotriva Rusiei, altfel nu va exista pace".
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Din China nu mai există
Din perspectiva UE, păstrarea investițiilor acasă face parte, de asemenea, dintr-o dorință mai largă de a reduce dependența externă de țări autocratice precum China, pe care UE și NATO au catalogat-o drept un "rival sistemic" care încearcă să "submineze ordinea internațională bazată pe reguli".
"O parte a autonomiei strategice este, de fapt, și atenuarea dependențelor strategice față de actori sau state care pur și simplu nu împărtășesc valorile cu noi, sau chiar poate contestatari sau rivali strategici", a declarat Šedivý, șeful EDA.
Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale Europei în materie de securitate este dependența excesivă de China. Institutul Ifo, un grup de reflecție economică cu sediul la München, a raportat că aproape jumătate din producția Germaniei se bazează pe inputuri cheie din China.
Europa însăși reprezintă doar 10% din piața globală de microcipuri, care alimentează orice, de la mașini de spălat până la sisteme de apărare. UE și-a stabilit obiectivul de a dubla această cifră, dar liderii din industrie au avertizat că fondurile alocate pentru acest efort sunt extrem de insuficiente. Problema nu va face decât să se intensifice pe măsură ce următoarea generație de capacități de apărare va deveni tot mai tehnologizată.
Johansson, directorul general al Saab, a declarat că firma sa nu are legături cu China, dar primește microcipuri de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută în mod obișnuit sub numele de TSMC, cel mai mare producător de microcipuri din lume.
Citeste si: Sistemul modern German de aparare Iris-T SLM va fi livrat Ucrainei!
Citeste si: Putin se razgandeste si ofera gaz prin Nord Stream 2. Germania refuza!