Prima formă de activitate a jocurilor de noroc datează de la începutul secolului XX, când a fost înființată Loteria Română. Românii preferă jocurile de masă, sloturile, însă se remarcă și prin pasiunea pentru sport și pariuri sportive.
Similar tendinței generale europene, fotbalul este cel mai popular sport din țara. Cu toate acestea, românii au un interes mare și pentru alte sporturi, inclusiv tenis, rugby și ceva mai neobișnuit pentru lumea pariurilor, gimnastica. Ca atare, pariurile sportive se situează în topul preferințelor românilor. Anul 2020 a adus însă anularea tuturor competițiilor, iar industria cazinourilor, cât și jucătorii, au fost nevoiți să se adapteze noilor condiții.
Ascensiunea industriei de gambling
Industria românească a jocurilor de noroc se găsea, în ultimii ani, în plină expansiune, cifra de afaceri a sectorului a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 188,5 milioane USD în anul 2017, iar o contribuție serioasă a venit din partea industriei de casino online din Romania.
În România, există peste 100 de studiouri de dezvoltare a jocurilor, dintre care 77% în București, iar restul sunt bazate în marile centre universitare precum Cluj și Timișoara, dar și în orașe precum Craiova, Brașov, Târgu Mureș, Arad sau Turda. Conform analizei RDGA, amprenta industriei locale de jocuri a crescut la peste 6.000 de angajați.
La începutul anului 2020 pronosticul pentru industria de gambling la nivel european era extrem de promițător. Excepție nu făcea nici România. Situația s-a denaturat însă extrem de rapid, odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19. Începutul acestei perioade nefaste a fost marcat de perioada de lock-down în mai toate țările lumii. Milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă, o bună parte fiind parte a industriei de gambling. Practic, cazinourile terestre și-au sistat activitatea, fiind și la acest moment în imposibilitatea de a primi clienți.
Schimbările aduse în industria de gambling în contextul pandemiei
Pandemia coronavirus a adus provocări importante inclusiv industriei românești a jocurilor de noroc, cu un impact semnificativ asupra operațiunilor terestre în general și în special pe
segmentul pariurilor sportive.
La 16 martie 2020, președintele României a declarat oficial starea de urgență din cauza pandemiei COVID. Imediat după aceea, Guvernul a luat primul set de măsuri pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului, ceea ce pentru industria jocurilor de noroc a însemnat închiderea imediată a cazinourilor terestre pe termen nelimitat. Fără nicio previziune cu privire la consecințele unei astfel de prinderi, această măsură a afectat creșterea pieței terestre, încurajând în același timp mulți clienți să apeleze la online.
Cu toate acestea, operatorii online se așteptau, de asemenea, la venituri mai mici în segmentul pariurilor sportive, deoarece lumea sportului a fost blocată, iar cele mai multe evenimente sportive majore anulate. Odată cu creșterea sloturilor online, poker, jocuri de cazino și sporturi virtuale, publicul a migrat din zona tradițională către cazinourile online.
Pentru majoritatea oamenilor, singurul lucru bun în perioada de carantină a fost reprezentat de faptul că au beneficiat de mai mult timp liber. În plus, nevoia de distracție a crescut datorită limitării gamei de activități disponibile. Nu este deloc surprinzător, amatorii de jocuri de noroc online au continuat să joace și în perioada pandemiei. Acestora li s-au adăugat jucătorii care obișnuiau să frecventeze caziourile terestre.
Potrivit Comisiei pentru jocuri de noroc, în comparație cu anul trecut, numărul jucătorilor a crescut cu 40% pentru pariuri virtuale, 25% pentru sloturi și 38% pentru poker online. Acesta este un upgrade impresionant și o șansă pentru industria de gambling online să crească, în ciuda scăderii drastice a pariurilor sportive. Evident, o parte din creșterea iGaming provine de la jucătorii care își petreceau weekendurile în cazinourile terestre.
Ca urmare a creșterii activității din online, cazinourile au fost nevoite să se adapteze și să diversifice constant atât oferta de jocuri, cât și promoțiile și schemele de bonusare. Oricât de captivante sunt jocurile de noroc, după o perioadă, orice jucător își dorește să încerce ceva nou. Astfel, a fost inevitabilă implementarea unei diversificări a obiceiurilor de joc online. Cei care obișnuiau mai ales să se bucure de poker online au migrat spre sloturi. Iubitorii de sloturi își încearcă norocul la pariurile e-sport.
Pe de altă parte, operatorii de cazinouri au presimțit că un lock-down este biletul lor norocos. În timp ce alte companii reduc cheltuielile pentru a supraviețui, furnizorii din industria iGaming investesc în fidelizarea utilizatorilor. Nu este de mirare că majoritatea cazinourilor oferă bonusuri de loialitate suplimentare, adaugă rotiri gratuite și își diversifică liniile de produse cu jocuri noi, lucru îmbucurător, evident, pentru jucători.
Cu toate acestea, deși ne-am fi așteptat la o invazie a jucătorilor noi în cazinourile online, acest lcuru nu s-a intâmplat. Creșterea din segmentul online provine de la utilizatorii veterani, cei care erau deja utilizatori ai platformelor de gambling în momentul declanșării pandemiei. Statisticile arată că doar un procent de 0,2% din totalul utilizatorilor este reprezentat de jucători noi.
Concluzii
Modul în care situația va evolua, atât din punct de vedere al pandemiei, cât și în ceea de privește industria de gambling, rămâne sub semnul incertitudinii. Este greu de spus cum (sau dacă) industriile de entertainment (cinematografe, evenimente sportive, cazinouri terestre) vor trece peste lovitura Covid-19. Viitorul pare însă luminos pentru afacerile online, iar industria iGaming nu face excepție. Rămâne de văzut dacă aceasta își va păstra poziția de lider pe termen lung, sau dacă, odată cu revenirea la normalitate, cazinourile terestre vor recupera terenul pierdut.