Infecția cu HPV: tratament și prevenție

Autor: Lavinia Medrea

Infecția cu HPV sau Human Papilloma Virus (Virusul papiloma uman) este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.

Anual, la nivel global, apar milioane de cazuri, atât la adolescenți, cât și la persoane cu vârsta peste 20 de ani. În majoritatea cazurilor, virusul nu provoacă probleme deosebite, însă există și cazuri în care acesta duce la dezvoltarea de veruci genitale sau crește riscul de apariția a anumitor tipuri de cancer. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cum se tratează această infecție, dar și ce măsuri se pot lua pentru a o preveni.

Ce este infecția cu HPV?

Infecția cu HPV este o infecție virală care duce la apariția unor veruci sau negi pe suprafața pielii sau membranelor mucoase. Există peste 100 de tipuri diferite de HPV, iar unele dintre ele pot duce la apariția unor forme de cancer, precum cancerul de col uterin sau cancerul orofaringian. De regulă, HPV se transmite prin contact sexual sau prin contact direct cu pielea și este extrem de contagios.

Tratamentul infecției cu HPV

Tratamentul HPV-ului poate varia în funcție de tipul de HPV și de simptomele pe care le prezintă pacientul. În cazul infecției cutanate, verucile sau negii pot fi îndepărtate cu ajutorul laserului ori prin electrocauterizarea sau radio-cauterizarea. O altă metodă de tratament la care se poate apela în astfel de cazuri presupune distrugerea verucilor prin aplicarea unor substanțe chimice toxice. Se mai pot utiliza și diverse tratamente locale.

În cazul infecției genitale, se poate recomanda tratament medicamentos (ce constă în aplicarea locală, direct pe

leziune, a unor medicamente specifice) ori chirurgical (presupune îndepărtarea verucilor prin metode precum crioterapia, electrocauterizarea, îndepărtarea chirurgicală sau chirurgia laser). 

Tratamentul medicamentos nu este întotdeauna eficient, poate necesita mai multe aplicări și poate avea efecte secundare. La tratament chirurgical se apelează doar când cel local nu are efect. Medicul este cel care poate decide ce tip de tratament este necesar în fiecare caz în parte.

Prevenirea infecției cu HPV

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției este reprezentată de vaccinare. Vaccinul anti HPV se recomandă a fi administrat atât la fete, cât și la băieți, în jurul vârstei de 11-12 ani, înainte de începerea vieții sexuale. Acest vaccin stimulează organismul să producă anticorpi care, în viitoarele întâlniri cu virusul papiloma uman, îl vor împiedica să infecteze celulele. În România, vaccinarea împotriva virusului HPV este gratuită pentru anumite categorii de persoane. Se recomandă administrarea a două doze de vaccin la interval de șase luni, respectiv a trei doze dacă vaccinarea se face după 15 ani.

Alte metode de prevenție recomandate presupun evitarea partenerilor sexuali multipli sau ocazionali, practicarea sexului protejat (utilizarea prezervativului nu elimină complet riscul de infecție, dar îl poate reduce) și efectuarea periodică a unui control ginecologic.

În cazul infecțiilor cutanate, se recomandă evitarea ruperii sau traumatizării în vreun fel a verucilor și rosului unghiilor. În acest fel, se poate împiedica răspândirea virusului și apariția de noi veruci sau negi. Este indicată, de asemenea, purtarea de încălțăminte adecvată la piscine publice, evitarea epilării zonei cu negi, a folosirii în comun a prosoapelor, hainelor, instrumentelor de manichiură sau epilatoarelor și a contactului direct cu leziunile altor persoane.

Infecția cu HPV este o problemă de sănătate serioasă, dar cu tratament corespunzător și măsuri de prevenție adecvate, poate fi gestionată eficient. Respectă măsurile de prevenție recomandate și cere sfatul unui medic dacă observi vreun simptom îngrijorător ori suspectezi că ai intrat în contact cu o persoană infectată!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic. Pentru recomandări corecte și personalizate privind tratamentul și prevenția unei infecții sau a oricărei alte afecțiuni, adresează-te unui specialist! 

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/virusul-hpv-tipuri-de-leziuni-hpv-diagnostic-tratament-si-prevenire.html