Cauzele acesteia sunt multiple, de la predispozitia genetica pana la factorii externi ce isi pun amprenta pe starea generala de sanatate a organismului. Care sunt cauzele dar si daca exista vreun tratament pentru aceasta afectiune, afla din randurile de mai jos.
Diagnostic
In principal, diagnosticul de infertilitate se poate pune dupa un an de contacte sexuale regulate si neprotejate care nu au rezultat aparitia unei sarcini. Spre deosebire de alte afectiuni, infertilitatea necesita analizarea a doua persoane. O anamneza detaliata a ambilor parteneri este in masura sa spuna daca unul sau ambele parti implicate sufera de infertilitate.
Tratament
Dupa ce s-a stabilit in urma analizelor care dintre parteneri sau daca amandoi sufera de infertilitate, se incepe tratamentul. Acesta este specific in functie de sex, cauza si durata infertilitatii. Este de mai multe feluri, de la cele non invazive, precum cel medicamentos, pana la cele invazive precum interventia chirurgicala.
Tratamentul de prima linie in cazul infertilitatii la barbati
Chirurgical, in cazul in care problema infertilitatii are la baza ingustarea sau blocarea vaselor prin care este transportata sperma.
Antibiotice pentru tratarea infectiilor depistate in organele de reproducere.
Medicamente combinate cu consiliere psihologica pentru tratarea problemelor de erectie sau ejaculare.
Tratamente hormonale pentru situatia in care s-a diagnosticat un nivel scazut sau crescut de hormoni.
Tratamentul de prima linie in cazul infertilitatii la femei
Medicamente de fertilitate care ajuta femeia sa ovuleze.
Medicamente pentru reglarea nivelului de hormoni.
Chirurgie pentru a elimina tesutul care impiedica fertilitatea, precum endometrioza sau pentru a deschide tuburi uterine blocate.
In cazul in care tratamentele de prima linie nu au succes, atat infertilitatea la femei cat si cea la barbati poate fi tratata cu tehnologia de reproducere asistata. Exista mai multe tipuri de tratament:
Inseminarea intrauterina. Aceasta procedura medicala consta in colectarea spermei si plasarea acesteia direct in interiorul uterului femeii in timp ce se afla la ovulatie.
Fertilizarea in vitro. In acest caz, sperma si ovulul sunt colectate si reunite intr-un laborator. Oul fecundat creste timp de 3 pana la 5 zile. Dupa aceasta perioada, embrionul este plasat in uterul femeii.
Injectia intracitoplasmatica de sperma, este o terapie suplimentara a FIV, recomandata in cazurile de infertilitate masculina severa. Sperma prelevata si tratata pentru a fi obtinuti cei mai buni spermatozoizi. Unul singur este ales insa pentru a fi injectat direct in ovul. Abia dupa 24 de ore de supraveghere, dupa ce se constata o fecundare corecta se pot continua urmatoarele proceduri medicale.
Trebuie mentionat ca exista totusi si cazuri de infertilitate care nu pot fi tratate, insa acestea incep sa fie din ce in ce mai rare datorita evolutiei tehnologiei din domeniul medical. Mai multe informatii de pe infertilitate poti citi pe site-uri specializate pe astfel de probleme, precum doc.ro, care iti ofera toate detaliile legate de diagnosticare, cauze, tratament dar si cum poti preveni aceasta afectiune.
Cauze
Contrar opiniei publice eronate, de infertilitate se pot lovi atat femeile, cat si barbatii, iar tratamente exista pentru amandoua situatiile. Din punct de vedere procentual, cauzele se impart astfel: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte si 10% necunoscute.
Varsta materna inaintata. Odata cu inaintarea in varsta, scade atat numarul de ovocite, cat si calitatea acestora.
Endometrioza este cea mai frecventa cauza a infertilitatii, dupa varsta. Aceasta boala progresiva afecteaza 10-15% dintre femei.
Disfunctii ovulatorii cauzate de sindromul ovarelor polichistice sau afectiuni ale tiroidei.
Afectarea trompelor uterine, uterului, colului sau vaginului.
Disfunctii imunologice.
In cazul infertilitatii masculine, cauzele pot fi, de asemenea multiple:
Disfunctii ejaculatorii;
Varicocel sau blocarea vaselor care conduc sperma;
Cancer testicular, chimioterapie sau radioterapia;
Interventii chirurgicale la nivelul testiculelor, testicule necoborate sau infectii ale acestora;
Anomalii genetice.
Factori de risc
Exista mai multe obiceiuri nesanatoase care afecteaza fertilitatea, obiceiuri ce sunt prezente in viata de zi cu zi.
Fumatul;
Obezitatea;
Regimul alimentar extrem;
Sedentarismul sau dimpotriva, antrenamentele fizice extreme;
Stresul;
Consumul de alcool sau droguri sau anumite medicamente precum steroizii anabolizanti.
Ca o regula general valabila, prezenta din timp la medicul specialist in infertilitate poate face diferenta dintre tratarea acesteia usor, greu sau chiar deloc. De aceea, este esentiala educarea oamenilor pentru a intelege cum functioneaza aparatul reproductiv, care sunt factorii care pot favoriza aparitia infertilitatii si importanta consultarii opiniei unui specialist.