Prioritățile băncilor centrale- limitarea inflației mai degrabă decât susținerea creșterii- sunt clare de mai multe luni. Atâta timp cât inflația este neplăcut de ridicată, băncile centrale vor continua să crească costurile de împrumut, înăsprind piața muncii și economia în general. În ultima vreme, pe măsură ce datele privind inflația încep să se normalizeze, piețele își îndreaptă atenția către creștere. O creștere mai slabă poate fi considerată acceptabilă pentru piețe și pentru activele de risc în acest context de "vești proaste sunt vești bune", atâta timp cât creșterea nu este atât de slabă încât să submineze serios câștigurile corporative.
Îmbunătățirea factorilor de stimulare la nivel mondial
Factorii care determină scăderea inflației în SUA acționează și la nivel global.
Ne așteptăm ca inflația în scădere să permită băncilor centrale să încetinească, apoi să ia o pauză în creșterea ratelor dobânzilor. FMI se așteaptă ca politicile monetare mai stricte să determine o treime din economiile lumii să intre în recesiune în 2023. Cu toate acestea, fără dovezi de dezechilibre structurale majore, credem că acestea ar trebui să fie de scurtă durată și ușor de gestionat, procesul de redresare urmând să se declanșeze încă din a doua jumătate a anului 2023.
Prognoză caldă, cu puține șanse de deficit
În zona euro, principala preocupare rămâne aprovizionarea cu energie și prețurile acesteia. Deși criza energetică care a însoțit războiul din Ucraina va menține inflația în creștere mai mult timp decât în SUA, reacțiile guvernamentale au fost relativ rapide și coordonate. Politicile europene au încurajat reducerea consumului și au investit în noi surse de energie, au constituit stocuri și au cumpărat gaze naturale lichefiate de pe piețele mondiale. Ajutate de vremea caldă record de iarnă de pe continent, prețurile la gaze s-au prăbușit din nou la niveluri nemaiîntâlnite de dinainte de războiul dintre Ucraina și Rusia. Prețurile spot ale gazului în Europa se tranzacționează aproape de 70 EUR pe megawatt oră (MWh), aproape la jumătate față de media de 133 EUR/MWh din 2022.
Chiar dacă temperaturile se vor apropia mai mult de mediile lor de iarnă în următoarele săptămâni, fiecare zi care trece echivalează cu un consum mai mic, economisind stocurile care sunt stocate în proporție de 83% în acest moment. Acest lucru sporește șansele ca, pe termen lung, pentru iarna 2023/24, continentul să poată continua să evite penurii grave sau pene de curent (a se vedea graficul 2).
Scăderea prețurilor petrolului a contribuit, de asemenea, la încetinirea inflației. Barilul de țiței Brent s-a prăbușit de la peste 120 USD la mijlocul anului 2022 la mai puțin de 80 USD/baril în prezent. Pe parcursul anului 2023, vedem prețurile stabilindu-se în jurul valorii de 90 USD/baril, ceea ce pare în concordanță cu bugetul intern al Arabiei Saudite pentru anul respectiv, care presupune că petrolul se tranzacționează la aproximativ 75 USD/baril.
Prețurile importurilor la scară mai largă în economia europeană au scăzut, de asemenea, mai rapid decât oricând în ultimele șase decenii. Astfel, prețurile de consum în Germania au crescut cu 9,6% în decembrie față de anul precedent, de la 11,3% în noiembrie. Inflația în Franța, a doua cea mai mare economie din zona euro, a scăzut, de asemenea, în decembrie, la 6,7%, de la 7,1% în noiembrie. La nivelul întregii zone euro, creșterea prețurilor a încetinit la 9,2% în decembrie, de la un maxim de 10,6% în octombrie. Creșterea salariilor în regiune, care a crescut cu mai puțin de 3% în al treilea trimestru din 2022, este mai puțin apăsătoare decât în SUA.
Scăderea inflației nu înseamnă totul și acestea nu sunt procese liniare. În timp ce Banca Centrală Europeană și-a încetinit ritmul de creștere a ratei dobânzii la 50 de puncte de bază în decembrie, ducând referința la 2%, restul declarației sale de politică monetară de luna trecută a indicat o perspectivă mai dură. Ne așteptăm ca BCE să majoreze ratele cu încă 100 de puncte de bază în cursul anului 2023, ducând rata finală la 3%. Acestea fiind spuse, dacă piețele europene de energie continuă să se îmbunătățească, nu putem exclude ca rata băncii centrale să atingă un nivel maxim la un nivel mai scăzut.
Economiile din Asia se află în mare parte pe căi diferite. În Japonia, inflația de bază a atins un nivel istoric de 3,7% în noiembrie, însă acest lucru nu a determinat încă un răspuns de politică monetară. Salariile încep să crească pe măsură ce prețurile de consum au sărit, iar guvernul a oferit sprijin pentru creșterea costului vieții. Pe de altă parte, banca centrală a Chinei a continuat să relaxeze politica monetară prin relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru a stimula lichiditatea, în timp ce țara se confruntă cu complexitatea renunțării la restricțiile Covid.
Citește și: Controlul gravitațional al inflației: ceea ce urcă, trebuie să coboare
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Putin a pierdut războiul gazelor împotriva Germaniei! Cat de mare e impactul?
Citește și: Trezoreria SUA avertizează asupra falimentului! Chiar atat de rau e?