Inflația în Europa a rămas blocată la 5,3% în August!

Author: Bogdan Frațilă

Prețurile de consum în cele 20 de țări care utilizează moneda euro au crescut în medie cu 5,3% în această lună

Sursa: PixaBay

Prețurile de consum în cele 20 de țări care utilizează moneda euro au crescut în medie cu 5,3% în această lună

Prețurile de consum în cele 20 de țări care utilizează moneda euro au crescut în medie cu 5,3% în această lună, comparativ cu anul trecut, arată estimările preliminare ale biroului european de statistică, publicate joi. Această valoare a rămas neschimbată față de rata anuală a inflației din iulie. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut la 5,3%, de la 5,5% în iulie.

Preturi crescute

Alimentele, alcoolul, tutunul și serviciile au fost cele mai mari motoare ale inflației în august, deși aceste prețuri au crescut într-un ritm anual mai lent decât în luna precedentă. Comparativ cu luna iulie, prețurile la energie au crescut cu 3,2%, temperând ritmul anual de scădere la 3,3% în august, de la 6,1% în luna precedentă.

"Creșterea prețurilor la energie, pe fondul creșterii prețurilor petrolului în ultimele săptămâni, a fost un factor important al stagnării aparente a indicelui principal din această lună", a declarat Marc de Muizon, economist senior

la Deutsche Bank, într-o notă de cercetare.

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o încetinire a inflației globale la 5,1%, încă mult peste rata de 2% vizată de Banca Centrală Europeană (BCE). Inflația persistentă ar putea crește presiunea asupra băncii centrale de a majora din nou ratele dobânzilor, până la un nou nivel record, atunci când se va reuni luna viitoare, în ciuda faptului că există tot mai multe dovezi că economia europeană riscă să intre în recesiune.

În iulie, BCE a majorat ratele pentru a noua oară consecutiv, ducând costul de referință al împrumuturilor în zona euro la 3,75%.

De atunci, datele sondajelor au evidențiat riscul ca economia Germaniei- cea mai mare din Europa- să intre deja în recesiune. Luna aceasta a suferit cel mai abrupt declin al activității de afaceri din ultimii peste trei ani, potrivit datelor privind indicele directorilor de achiziții publicate săptămâna trecută.

De Muizon, de la Deutsche Bank, a declarat că BCE ar putea fi încurajată de semnele că prețurile serviciilor au fost puțin mai slabe decât se aștepta.

"Principala incertitudine în continuare va fi cât de repede și de departe vor scădea ratele inflației serviciilor, deoarece ritmul de creștere [economică] din ce în ce mai slab va fi contracarat de o inflație salarială persistent ridicată", a scris acesta.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Germania are un declin abrupt

Germania a suferit luna aceasta cel mai abrupt declin al activității de afaceri din ultimii peste trei ani, potrivit datelor de sondaj publicate miercuri, alimentând temerile că cea mai mare economie a Europei intră din nou în recesiune.

O primă citire a indicelui PMI (Purchasing Managers' Index) al țării, care urmărește activitatea în sectoarele de producție și servicii, a scăzut la 44,7 în august, de la 48,5 în iulie. Aceasta este cea mai scăzută citire din mai 2020, când țara a început să ridice treptat restricțiile stricte privind pandemia. O citire sub 50 indică o contracție.

Sondajul a evidențiat o "încetinire tot mai profundă în industria prelucrătoare", cu o scădere a producției pentru a patra lună consecutivă. Activitatea în sectorul serviciilor a scăzut pentru prima dată în ultimele opt luni.
"Orice speranță că sectorul serviciilor ar putea salva economia germană s-a evaporat. În schimb, sectorul serviciilor este pe cale să se alăture recesiunii din industria prelucrătoare", a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, care publică sondajul realizat în rândul companiilor germane în parteneriat cu S&P Global.

Cifrele se adaugă la dovezile că economia Germaniei se zbate din nou, după ce a ieșit din recesiunea de iarnă în al doilea trimestru cu o marjă foarte mică. Datele de la începutul acestei luni au dezvăluit o încetinire mai accentuată decât se aștepta a producției industriale în luna iunie- determinată de o contracție puternică în vastul sector auto al țării.

Starea de rău economică a Germaniei se extinde asupra celorlalte 19 țări care utilizează moneda euro, regiunea mai largă riscând, de asemenea, să intre în recesiune după ce a înregistrat o creștere economică slabă în al doilea trimestru.

Citește și: TOP 3 cele mai bune țări pentru expati în 2023!

Citește și: De ce să îți faci cumpărăturile dintr-un outlet? 5 avantaje de care să ții cont

Citește și: Se vor ridica taxiurile zburătoare electrice la promisiunile lor?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.