Inflația în România a atins un nivel record. Aceasta a ajuns la 14,5%, iar prețurile continuă să crească

Autor: Andreea Buinoschi

Inflația a făcut ca prețurile să fie aproape duble față de aceeași perioadă a anului trecut

Sursa: Istock

Prețurile din România au luat-o la galop. Față de luna mai a anului trecut, creșterea medie a prețurilor este cu 14,49% mai mare și cu 9,1% mai mare față de începutul anului curent. Cartofii și uleiul sunt cele mai scumpe alimente, iar prețul gazelor a crescut cu 86% față de anul 2021.

În ultimul an, prețul alimentelor a devenit din ce în ce mai greu de suportat de către majoritatea românilor. Acesta a crescut cu peste 14%, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare a ajuns să fie cu 17% mai mare.

Cele mai mari scumpiri din punct de vedere alimentar s-au înregistrat la:

  • Cartofi: 38%, 51% față de luna mai a anului precedent,
  • Ulei: 22%, 44% față de luna mai a anului precedent,
  • Pâine: 13%, 22% față de luna mai a anului precedent,
  • Carne: 8%, 11% față de luna mai a anului precedent.

Conform Biziday.ro, tarifele pentru servicii au crescut și ele, ajungând să fie cu 4% mai mari față de luna ianuarie a acestui an și cu 7% mai mari față de luna mai a anului 2021. De asemenea, sumele pe care clienții le lasă în restaurante și în cafenele sunt cu 6,4% mai mari față de începutul acestui an și cu 9% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Adrian Chesnoiu a explicat creșterea prețurilor

În urmă cu aproximativ două luni, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, spunea cine ste vinovat pentru inflația cu care se confruntă România.

„Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Amendă de 60.000 de euro pentru risipa alimentară. Cine a luat această decizie?

În bugetul Ministerului Agriculturii, putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că, dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare.

Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală.

Pachetul anunțat vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar, dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar”, a spus acesta, conform Digi24.ro.

Mai mult decât atât, analiștii economici au declarat că inflația va continua până în 2023, însă intensitatea ei va fi mai mică.

Citeste si: Ajutoare de stat pentru crescătorii români de animale. Europa ne trimite aproape 100 de milioane de euro

„BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, potrivit Bzi.ro.