Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre creșterea vârstei de pensionare pentru român i. Potrivit acestuia, cererea Comisiei Europene, asumată de guvern prin PNRR, nu poate fi acceptată.
Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare
Oficialul a declarat că prevederile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost făcute secretizat, fără să fie dezbătute nici cu partidele din opoziției, nici cu partenerii sociali și nici cu societatea civilă.
„Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR, acest PNRR scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă.
Citește și: Vouchere sociale 2023. Când intră a doua tranșă de bani pe cardurile sociale
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Marius Budăi a mărturisit că, situația românilor legată de vârsta de pensionare nu poate fi comparată cu cea a angajaților din țările din vestul Europei.
„Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franța, nici în Spania. Speranța de viață a noastră, a cetățenilor români, nu este nici pe aproape de speranța cetățenilor din țările de vest. Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a precizat Marius-Constantin Budăi.
Prin PNRR, România și-a asumat obligația egalării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Legea nr. 263/2010 in ceea ce privește sistemul unitar de pensii publice prevede că vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. În prezent vârsta de pensionare este de 62 de ani, dar prin PNRR guvernanții și-au asumat egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani, până în anul 2035.
Ministrul Muncii a spus că nu va permite creșterea vârstei de pensionare în sistemul public de pensii. Marius Budăi a mai precizat că legislația națională prevede ca vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale să crească la 63 de ani până în 2023.
„Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem ”, a concluzionat ministrul Muncii.