Informații noi în cazul exploziei de pagere din Liban. Cum a fost posibil ca pagerele să nu explodeze simultan!

Autor: Laura Macovei

Incidentele au avut loc în sudul Libanului, inclusiv în suburbia Dahiyeh din Beirut și în valea Bekaa, zone recunoscute ca bastioane ale Hezbollah

Sursa: LeDiplomate

Marți, exploziile în serie ale unor pagere au provocat un val de teroare în Liban. Nouă oameni au fost uciși și alți 3000 răniți, transmit , conform agențiile de presă internaționale.

Majoritatea victimelor sunt luptători din gruparea șiită Hezbollah, o organizație cu legături strânse cu Iranul. Explozia pagerelor s-a produs după ce acestea au sunat, iar victimele au încercat să le verifice.

Citește și: Avertisment lansat de SUA, luni seară: Un atac al Hezbollahului și Iranului asupra Israelului este iminent. Secretarul de stat american „24 până la 48 de ore”

Cum au explodat pagerele 

Incidentele au avut loc în sudul Libanului, inclusiv în suburbia Dahiyeh din Beirut și în valea Bekaa, zone recunoscute ca bastioane ale Hezbollah.

Purtătorii dispozitivelor sau persoanele aflate în apropierea lor au fost afectate. Martorii au descris o serie de explozii continue care au durat aproximativ o oră.

Hezbollah a început să folosească pagere pentru a evita detectarea de către israelieni, iar cele implicate în explozii sunt produse recente.

Deși Hezbollah a anunțat o anchetă pentru a stabili cauza, există speculații că supraîncălzirea bateriilor ar fi fost cauza deflagrațiilor, deși experții își exprimă îndoieli.

Potrivit aljazeera, dacă bateria cu litiu a pager-ului ar fi declanșată să se supraîncălzească, acest lucru ar declanșa un proces numit evaporare termică.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În esență, ar avea loc o reacție chimică în lanț, care duce la o creștere a temperaturii și în cele din urmă la explozia violentă a bateriei.

Cu toate acestea, declanșarea acelei reacții în lanț în mai multe dispozitive care nu au fost niciodată conectate la internet este departe de a fi simplă.

Ceea ce cred că s-a întâmplat [este că] fiecare [membru] Hezbollah care se afla la un anumit nivel a fost atacat”, a

declarat analistul de date Ralph Baydoun pentru Al Jazeera.

Citește și: Alertă de călătorie în Liban. MAE le recomandă cetățenilor români să evite orice călătorie

Hezbollah este cunoscut pentru sprijinul său față de Hamas, grupare aflată în conflict cu Israelul în Fâșia Gaza. Statele Unite au solicitat Iranului să evite escaladarea tensiunilor, mai ales după ce și ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, s-a numărat printre răniți.