Fasolea cu ciolan afumat este cel mai cerut fel de mâncare pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Deși rețeta pare simplă la prima vedere, în realitate, există câteva trucuri care îi pot schimba radical gustul. Iată ce trebuie să știi înainte de a te apuca să gătești fasole cu ciolan afumat.
Fasole cu ciolan afumat, rețeta tradițională de 1 Decembrie. Cum o prepari ca să iasă delicioasă?
Fasolea cu ciolan afumat nu este deloc o mâncare pretențioasă și nu va fi nevoie să petreci ore în șir în bucătărie pentru a o prepara. În plus, acest fel de mâncare necesită puține ingrediente, însă gustul cu siguranță va încânta papilele gustative.
Ingredientul secret care transformă fasolea cu ciolan afumat într-un preparat foarte gustos este chiar fasolea. Ei bine, gospodinele știu că pentru ca mâncarea de fasole să iasă delicioasă este nevoie să aleagă cu mare atenție fasolea.
Un alt secret care va face ca mâncarea de fasole să aibă un gust bun este ca fasolea să fie lăsată la înmuiat peste noapte. Acest truc va grăbi procesul de fierbere. Este recomandat ca o parte din apa în care a fiert fasolea să fie folosită ulterior în mâncare, totul pentru un plus de gust.
Mâncarea de fasole poate fi servită pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, atât simplă, cât și cu ciolan afumat. Cei care aleg să țină post pot renunța la carne.
Pentru ca mâncarea de fasole să aibă un gust bun, cei mai mari bucătari recomandă ca printre ingrediente să se regăsească legume ca: roșiile, ardeiul gras, ceapa, usturoiul sau păstrârnacul.
Citeste si: Fasole cu ciolan, reteta careia nu poti sa ii rezisti. Asa mananca tot romanul de 1 Decembrie!
Fasole cu ciolan, cea mai simplă rețetă pe care o poți prepara pe 1 Decembrie
Fasolea cu ciolan afumat mai este cunoscută și sub denumirea de iahnie de fasole. Acest preparat este unul tradițional românesc și se servește în special pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pentru a prepara celebra fasole cu ciolan ai nevoie de câteva ingrediente simple și care se găsesc în aproape orice bucătărie.
Ingrediente:
- 500 g fasole boabe cu bob mic
- 2 linguri de ulei
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 ardei gras
- 2 rosii
- sare
- piper
- boia dulce/ iute
- 1 foaie de dafin
- o lingură de bulion
- 1 ciolan afumat
Mod de preparare:
După ce ai lăsat fasolea boabe la înmuiat peste noapte te poți apuca să pregătești fasolea cu ciolan afumat. Pune fasolea în apă rece și las-o să fiarbă până dă în clocot. Aruncă apoi prima apă și pune din nou fasolea la fiert, de această dată alături de ciolanul afumat. Când ciolanul este fiert, scoate-l din apă și taie-l în bucățele.
Curăță toate legumele și taie-le cubulețe. Într-o tigaie pune uleiul, ceapa, morcovii, păstârnacul și ardeiul gras și călește-le până când legumele devin moi. Adaugă apoi roșiile și mai lasă 5 minute pe foc. După ce toate legumele s-au călit, adaugă ciolanul afumat pe care l-ai tăiat în bucăți mai mici, bulionul, condimentele și mai lasă pe foc încă 5 minute. Sosul format se pune peste fasolea fiartă anterior și se mai lasă la fiert între 10 și 15 minute.
Cei care își doresc să țină post pot elimina din rețetă ciolanul afumat, iar astfel pot transforma mâncarea de fasole într-un preparat de post delicios și sățios.
Citeste si: Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta