Înmatriculare auto 2023: De ce acte aveți nevoie și ce taxe trebuie să plătiți pentru înmatricularea unui autovehicul?

Autor: Cristina Mocanu

De ce acte aveți nevoie și ce taxe trebuie să plătiți pentru înmatricularea unui autovehicul?

Sursa: pixabay.com

Piața auto este în plină dezvoltare în România, iar pentru a circula pe drumurile din țară suntem nevoiți să achităm anumite taxe de înscriere a autoturismului personal. Care sunt acestea?

Ce taxe suntem nevoiți să achităm pentru înscrierea unei mașini, atunci când o cumpărăm și de ce acte avem nevoie?

Care sunt actele necesare pentru înscrierea mașinii personale?

Potrivit unor date recente ale DRPCIV, “începând cu data de 20 mai 2018, când în legislația națională a fost introdusă noțiunea de «suspendare a înmatriculării», până la data de 28.12.2022, înmatricularea vehiculelor a fost suspendată în mod automat în 9.500.277

de cazuri (atât ca urmare a expirării inspecției tehnice periodice, cât și ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire)”.

Conform DRPCIV, în anul 2022 au fost eliberate 1.069.457 permise de conducere și 1.466.982 certificate de înmatriculare.

Citește și: Ce riști dacă ești prins fără bilet sau abonament STB. Cum poți să eviți o amendă

 

- Cererea solicitantului;

- Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate; Aceasta constă în înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire; În cazul înmatriculării temporare a vehiculelor ce urmează a fi înmatriculate în alt stat nu este necesară depunerea dovezii înregistrării în evidențele organului fiscal

al autorității publice locale;

- Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 de lei;

- Actul de identitate al solicitantului, în original; În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;

- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului;

- Asigurare RCA încheiată pe numele proprietarului;

- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local;

- Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, emis de ANAF

- Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

- Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum şi plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare;

- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant, în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării.

- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia;

- Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare (cu excepția cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior).

Citește și: Codul Rutier a fost modificat: Începând de luni, faza scurtă sau de zi sunt obligatorii și în interiorul localităților. Cei care nu respectă legea riscă amenzi mari

 

Cât costă și ce taxe trebuie să achitați pentru înmatricularea auto?

Să puteți înmatricula un autovehicul second-hand cumpărat din România, primul pas este obținerea certificatului de înmatriculare, iar acest document este eliberat contra cost, având o valoare de 49 de lei. Certificatul de înmatriculare poate fi achitat prin diverse metode precum internet banking, virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR și în rețeaua de stații SelfPay.

După ce ați obținut certificatul de înmatriculare, trebuie să achiziționați plăcuțele de înmatriculare. Acestea sunt obligatorii și au un cost de 40 de lei, 20 de lei pentru fiecare plăcuță de înmatriculare. Plăcuțele sunt unele standard, de dimensiunea de 110 x 520 mm, fiind de formă dreptunghiulară.

În plus, trebuie să cumpărați o asigurare obligatorie de tip RCA, iar prețul acesteia diferă, în funcție de motor, diferențele putând fi foarte mari.

Dacă autoturismul care urmează să fie înmatriculat provine din străinătate, atunci sunt necesare mai multe documente și taxe de plătit:

 

- Trebuie să plătiți o taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini – prețuri începând de la 15 lei/pagină. După aceea, va fi nevoit să cumpere asigurare RCA pentru o perioadă de 3 luni, iar prețul acesteia variază în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. În plus, va plăti 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare.

- Trebuie să se programeze pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP), care trebuie efectuată la Registrul Auto Român, de unde se obține certificarea autenticității vehiculului, iar pentru aceasta se achită o taxă de 450 de lei. După aceea, mai este de plătit taxa pentru eliberarea talonului, care anul acesta costă 37 de lei.

Sursă: impact.ro