Înmatriculări auto 2023: Care sunt documentele de care aveți nevoie pentru înmatricularea unei mașini și ce prevede Codul Rutier?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 dec 2023, 00:25

Pentru ca o mașină să poată circula pe drumurile publice trebuie să fie mai întâi înmatriculată.

Sursa: https://www.pexels.com/

Persoanele care doresc să înmatriculeze o mașină au nevoie de o serie de documente.

Pentru ca o mașină să poată circula pe drumurile publice trebuie să fie mai întâi înmatriculată. De ce acte aveți nevoie pentru a face acest pas?

Ce prevede Codul Rutier legat de proprietarii de vehicule?

Codul Rutier prevede că proprietarii de vehicule sau deținătorii mandatați ai acestora sunt obligați să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulație.

Citește și: Codul rutier 2023: Care sunt noile reguli care se aplică circulației în sensul giratoriu?

Înmatricularea trebuie făcută, indiferent dacă vorbim despre o mașină nouă sau second-hand, pe baza datelor de identificare ale vehiculului, dar și cele ale proprietarului, urmând ca acestuia să îi fie eliberat un certificat de înmatriculare, care va veni însoțit de plăcuțe de înmatriculare pentru vehicul.

Pentru o mașină second-hand, înscrierea acesteia se va face pe numele noului proprietar  în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în același timp menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar.

De asemenea, noul proprietar trebuie să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în cel mult 90 de zile de la data cumpărării mașinii.

Cum puteți face înmatricularea mașinii?

Pentru a putea înmatricula o mașină cumpărată din România sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene (UE) trebuie depuse la autorități următoarele acte:

- cererea solicitantului (modelul se găsește în anexa Ordinului 1.501/2006);

- dovada înregistrării la Fisc, pe numele proprietarului (a utilizatorului, dacă e vorba de mașini luate în leasing);

- cartea de identitate a vehiculului, în original și în copie;

- documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie;

- actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;

- dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, cu excepția autovehiculelor şi remorcilor noi;

- copia documentului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA);

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

- dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;

- dovada plății contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare;

- certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice;

Citește și: Codul Rutier a fost modificat: A fost stabilit circuitul permiselor reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

- în cazul în care mașina este străină și a fost înmatriculată în alt stat (și care e înmatriculat, pentru prima dată, în România), este nevoie ca solicitantul să aducă și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare;

- procură specială autentică, dacă e cazul.

Atunci când achiziționați o mașină din afara Uniunii Europene, pe lângă documentele din lista de mai sus, cel ce dorește înmatricularea mașinii trebuie să prezinte și dovada efectuării formalităților vamale.

În 2023, valoarea taxei pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei, în timp ce taxa pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare diferă în funcție de tipul plăcuțelor: 20 de lei/ placă - în cazul celor de tip A/ 110 x 520 mm, 23 de lei/ placă- în cazul celor de tip B/ 200 x 340 mm sau 17 lei/ placă- în cazul celor de tip C (folosite doar pentru motociclete)/ 130 x 240 mm.

Înmatricularea mașinii poate fi făcută în mai multe orașe

Persoanele care doresc să înmatriculeze o mașină pot apela acum la serviciile unor noi sedii destinate acestor operațiuni. Mai exact, acest lucru poate fi făcut la 26 de sedii secundare ale serviciilor județene de înmatriculări, care au fost deschise în mai multe orașe din România, nu numai la sediile principale din municipiile reședință de județ.

Ce riscați dacă nu înmatriculați mașina?

Persoanele care refuză înmatricularea autoturismului personal riscă următoarele sancțiuni:

- neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ori în cazul în care acesta a fost furat, pierdut, deteriorat (pentru aceste situații, termenul este de 30 de zile de la eveniment) sau când nu mai corespunde din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare se sancționează cu amendă între 580 și 725 lei;

- neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege poate însemna amendă între 870 și 1.160 de lei;

- conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată- de exemplu, dacă expiră inspecția tehnică periodică sau dacă noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data cumpărării mașinii- amendă între 1.305 și 2.900 de lei.

Sursă: avocatnet.ro