Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Programul complet al ceremoniei

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 19 iun 2023, 01:40

Program complet înmormântare regina Elisabeta a II-a 

Sursa: Photo Collage

Programul complet al înmormântării Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul prințului Philipp urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei, conform programului ceremoniei de înmormântare.

Programul complet al înmormântării Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh contemporan. Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, conform unui program bine stabilit.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântarei, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi, potrivit programului ceremoniei de înmormântare

Citeste si: Măsurile de securitate luate de autoritățile britanice la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Programul complet al înmormântării Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, 20 septembrie 2022, la 11 zile de la trecerea în neființă. Sute de mii de oameni își lor lua azi rămas-bun de la cel mai longeviv monarh contemporan.

Lideri de stat, membrii ai familiilor regale, vedete, dar și oameni simpli vor fi azi  prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat, care se vor desfășura după un program bine stabilit.  

Porțile de la Westminster Abbey au fost deschise la ora locală 8:00, ora României, potrivit programului ceremoniei de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a.

Program complet al înmormântării Reginei Elisabeta a II-a. Desfășurarea ceremoniei de înmormântare, pe ore 

Programul complet al înmormântării Reginei Elisabeta a II -a. Desfășurarea funeraliilor suveranei urmează un program bine stabilit, conform unui orar. 

10:00- Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.

12:44- Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic (Westminster Hall) şi se îndreaptă în procesiune funerară spre Westminster Abbey, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi- Anne, Andrew şi Edward-, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.

13:00- Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.

13:55- Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi marcate în întreaga Mare Britanie.

14:00- Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.

14:15- Sicriul va pleca în procesiune funerară până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.

15:00- Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

17:00- Sicriul ajunge la castel. Distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.

18:00- Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney.

La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.

21:30- Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale.

Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret. Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul "God Save The King".

Citeste si: Ce semnificație are Coroana Imperială de Stat, așezată pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a. A fost folosită și pentru încoronarea tatălui regretatei suverane

La înmormântarea reginei Elisabeta a II-a participă un număr impresionant de președinți și membrii ai familiilor regale. Printre cei prezenți la funeraliile suveranei, se numără și președintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu.

Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel vor lua parte și ei la funeraliile reginei. 

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019. 

La ceremonii va veni şi Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate- în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt. 

Citeste si: Viața Reginei Elisabeta a II-a. Cronologia evenimentelor care au marcat viața celui mai longeviv monarh contemporan

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie 2022 

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie 2022, la Balmoral înconjurată de cei patru copii ai săi. Charles, Anne, Andrew și Edward i-au stat alături reginei în ultimele clipe de viață. 

Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele", a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii, regele Charles al III-lea. 

De la începutul anului 2020, după ce a fost declarată pandemia de Covid-19, regina s-a retras cu prinţul Philip la Castelul Windsor, de unde a trimis numeroase mesaje de încurajare poporului său.

În 2021, regina a trecut prin cel mai dificil moment, moartea soţului ei, prinţul Philip, cu care a fost căsătorită 73 de ani, despre care a spus că a fost „pur şi simplu forţa mea”.  

Regina Elizabeth II a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a sărbătorit anul acesta, alături de întreaga naţiune, 70 de ani de domnie. Regina Elisabeta a murot pe 8 septembrie 2022, va vârsta de 96 de ani. 

Elisabeta a II-a, Elizabeth Alexandra Mary, este suverana cu cea mai lungă domnie din istoria țării sale, de peste 70 de ani. 

Sursă: news.ro; europaliberă.org