Inotul, un sport pentru trup, minte si suflet …

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 27 aug 2018, 10:03

Pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor, multi medici specialişti recomanda cursuri de inot celor mici, acestea putând incepe de la cele mai fragede vârste si putand continua oricat doreste fiecare.

Pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor, multi medici specialişti recomanda cursuri de inot celor mici, acestea putând incepe de la cele mai fragede vârste si putand continua oricat doreste fiecare. Pentru cine este interesat de acest aspect, trebuie sa spunem că avem in tara infrastructura necesară prcaticarii acestui sport, aici făcând referire la bazine de înot unde oamenii să facă mişcare.

Când vorbim de bazine de înot nu ne referim la cele in care se pregătesc sportivii de performanta, ci la bazinele care au fost deschise în cadrul diverselor centre spa sau de către hoteluri. In general, hotelurile de lux au dotari sociale care include, pe langa multe altele, şi o piscină destul de încăpătoare, suficientă pentru cei care vor sa urmeze cursuri de înot.

Exista, de asemenea, şi categorii de persoane care vin doar ocazional la piscine, pentru a face puţina mişcare sau pentru ca aceasta a fost recomandarea medicului curant. Pe langa faptul că oferă posibilitatea copiilor sa se dezvolte armonios, cursurile de înot ii ajuta pe aceştia să capete încredere în forţele proprii.

Copiii care învaţă să înoate şi care încearcă etapizat sa urce treapta cu treapta devin mult mai puternici din punct de vedere psihic, odata ce vad că sunt capabili să facă lucruri atât de îndrăzneţe. In cadrul şedinţelor de înot, copiii primesc permanent indemnuri de la instructor care le transmite sa nu renunţe şi să încerce in continuare sa se perfecţioneze. Acesta este un stimul perfect pentru copiii care nu au încredere în forţele proprii, fiind extrem de temători si timizi.

Printre multe beneficii pentru sanatate ale inotului putem aminti mai jos cateva dintre ele:

  • creste rezistenta recardio-pulmonara
  • stimuleaza circulatia sangvina
  • contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale stabile
  • reduce riscul bolilor cardiovasculare
  • dezvolta majoritatea grupelor musculare (mai mult de doua treimi din intreaga suprafata musculara)
  • intareste ligamentele articulare, prevenind posibilele leziuni;
  • imbunatateste postura corporala
  • dezvolta flexibilitatea
  • genereaza stari de bine, pozitive
  • ajuta la imbunatatirea starilor de anxietate si amelioreaza simptomele de depresie
  • relaxeaza muschii dupa stresul unei zile obositoare
  • stimuleaza cresterea si dezvoltarea fizica si psihica
  • imbunatateste dezvoltarea psihomotorie

Pe de alta parte, inotul est recomandat si celor care vor sa isi imbunatateasca conditia fizica si sa afiseze un trup de invidiat. Inotul tonifica fesele, dar si muschii pectorali, atunci cand este practicat o perioada indelungata de timp. Facand antrenamente riguroase si atent pregatite, sub indrumarea unui instructor bine pregatit, coapsele si abdomenul se vor forma armonios, in timp ce muschii omoplatilor se vor dezvolta accelerat.

Totodata, persoanele care au probleme legate de circulatia sanguina sau cu coloana vertebrala este bine sa practice inotul pentru a atentua starile de rau care sunt cauzate de afectiunile descrise mai sus. Tinand cont de faptul ca inotul ajuta la indreptarea muschilor abdominali si a umerilor, acest sport este recomandat si gravidelor.  Astfel se vor reduce durerile incheieturilor, presiunea ridicata a sangelui si disconfortul asociat cu sarcina.

Exista multi oameni care, in necunostinta de cauza, aleg sa faca sport, dar aleg sporturi care sunt dificil de exersat la anumite varste. Unele sporturi presupun depunerea unui efort mare iar oamenii, cand vad ca nu se pot descurca si obosesc destul de repede, se demotiveaza si renunta sa mai continue. De aceea, specialistii spun multora ca inotul este un sport ce poate fi practicat la orice varsta, nefiind atat de solicitant ca alte sporturi.

Asa ca nu mai amana mersul la bazin si incepe chiar de maine sa te dedici unui stil de viata sanatos, cu multa miscare si multa binedispozitie.

 

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.