Înscrieri BAC 2023: Decizia luată de Ministerul Educației, în contextul grevei profesorilor. Ce trebuie să facă elevii de clasa a 12-a?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 mar 2024, 19:55

Au început înscrierile pentru Bacalaureat 2023

 
Sursa: pexels.com

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat 2023 a rămas neschimbat.

Chiar dacă greva profesorilor continuă, au început înscrierile pentru Bacalaureat 2023. Cererea pentru înscrierea la examen poate fi descărcată din acest articol.

Au început înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2023

Ministerul Educației a decis prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din anii terminali dar şi data până la care s-a prelungit înscrierea pentru examenul de Bacalaureat.

Atât situația școlară, cât şi înscrierile pentru Bac trebuie finalizate până la data de 9 iunie, astfel calendarul de susținere a examenului de Bacalaureat rămâne momentan neschimbat.

Citește și: Cine sunt bugetarii care vor primi salarii mai mari de la 1 iunie 2023. Sindicaliștii au anunțat că vor începe un protest de proporții

Ministerul Educației a anunțat marți seară că: ”A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022- 2023, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023”.

De asemenea, în ceea ce privește înscrierile la examenul naţional de Bacalaureat 2023, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor şcolare județene/al municipiului Bucureşti, prin nota 28.142/2023, informaţii privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023.

Ministerul a mai anunțat că: ”Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor de evaluare a competențelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfășurare a probelor scrise ale Evaluării Naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a”.

În mod normal, examenul de bacalaureat este programat să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar Evaluarea Naţională pentru elevii claselor a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie.

Greva din educație continuă

Deși, au început înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2023, sunt însă școli unde întreg personalul școlar și nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară nici un fel.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Sindicaliștii din domeniul educației nu au acceptat propunerile făcute de președintele României, Klaus Iohannis, astfel că greva din educație va continua.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat că: „După întâlnirea cu președintele României, după discuțiile pe care le-am avut cu colegii din țară și colegii din București, greva continuă pentru că au mai fost într-o situație limită. Este vorba de lipsa de încredere. Lipsa de încredere în ceea ce înseamnă factor decizional politic în România.”

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație s-a încheiat după mai bine de o oră, iar la ieșirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!”

Citește și: Zeci de mii de profesori au început cel mai mare protest din Educație. Pornesc în marș spre Cotroceni

Cererea pentru înscrierea la Bac 2023

Elevii care doresc să se înscrie la examenul de Bacalaureat pot descărca și completa cererea de mai jos:

Iată pașii pe care trebuie să îi urmați:

- Candidații completează partea I a cererii de înscriere;

- Candidații care solicită recunoașterea/echivalarea unor probe susținute în anii anteriori/sesiunile anterioare trebuie să completeze partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

- Liceenii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip;

- Candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

- Dacă elevii au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită echivalarea cu proba D, atunci vor completa cererea de înscrierea și o cerere de recunoaștere și echivalare.

- Liceenii care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere și cererea de recunoaștere și echivalare de mai jos, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Sursă: edupedu.ro 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?