Înscrieri grădiniță 2022. Când se fac înscrierile și reînscrierile la grădiniță anul acesta. Anunțul făcut de Minsterul Educației

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 feb 2023, 07:45

Înscrierile la grădiniță 2022 ar trebui să aibă loc în luna mai 

Sursa: unsplash

Ministerul Educației afișează în fiecare an pe site-ul oficial informațiile referitoare la înscrierea copiilor la grădiniță. Iată când se fac înscrierile și reînscrierile la grădiniță 2022.

În fiecare an, Ministerul Educației anunță etapele după care se desfășoară înscrierea copiilor la grădiniță. De obicei, înscrierile la grădiniță au loc în luna mai, iar părinții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Când au loc înscrierile și reînscrierile la grădiniță 2022?

Când încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță 2022?

Ministerul Educației a anunțat data la care vor începe înscrierile și reînscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023. 

Mai exact, reînscrierile la grădiniță vor începe pe data de 16 mai 2022, în timp ce înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 vor începe pe 30 mai 2022.

Autoritățile au anunțat că datele copiilor pot fi transmise de părinți și online, prin fax sau telefonic, însă dosarele vor fi depuse personal. 

Dacă există mai multe cereri decât locuri disponibile în cadrul unei unități de învățământ, atunci vor fi luate în calcul mai multe criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației

Criteriile generale de departajare sunt:

  •  existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii I un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);
  • existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
  • existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă;
  • existenţa unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare şcolară şi profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

 

Știre inițială: 

Până la acest moment, Ministerul Educației nu a oferit informații referitoare la modul în care se vor desfășura înscrierile la grădiniță 2022 și nici detalii legate de perioada în care vor avea loc acestea. Totuși, luând în calcul informațiile transmise de autorități anul trecut, înscrierile la grădiniță 2022 ar putea să înceapă la jumătatea lunii mai.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În urmă cu un an, înscrierile la grădiniță a copiiilor cu vârste între 3 și 6 ani au început pe data de 31 mai.  Reînscrierile copiiilor care au frecventat o anumită grădiniță și și-au dorit să o frecventezze și în anul școlar 2021-2022 au început pe data de 17 mai.

În 2021, Ministerul Educației a menționat că orarul reînscrierilor și înscrierilor la grădiniță este afișat de conducerea unităţii de învăţământ într-un loc vizibil sau pe site-ul instituției, lucru care se va întâmpla și în anul 2022. 

Anul trecut, părinții au putut trimite și prin poșta electronică, prin telefon sau fax datele necesare înscrierii la grădiniță, astfel încât acestea să poată fi introduse în aplicație.

Grădinițele nu vor afișa doar orarul după care se vor desfășura reînscrierile și înscrierile în învăţământul preşcolar, ci și date referitoate la capacitatea instituției de învățământ, numărul de locuri în anul școlar 2022-2023 pe grupe de vârstă, dar și criteriile generale și specifice pentru înscrierea copiilor. 

Autoritățile au menționat că în cazul în care numărul cererilor de înscriere la grădiniță este mai mare decât numărul locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, atunci vor fi aplicate diferite criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice. 

În anul școlar 2021-2022, Ministerul Educației a publicat lista criteriilor de departajare generale și criteriilor de departajare specifice, după cum urmează:

„Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021) vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației. 

Citeste si: Care sunt actele necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2022-2023. Iată când încep înscrierile în 2022

Înscrieri grădiniță 2022. Ce acte sunt necesare pentru înscrierea și reînscrierea la grădiniță 2022-2023? 

Pentru înscrierea și reînscrierea la grădiniță, părinții trebuie să depună la secretariatul unităților de învățământ sau să trimită  prin fax, poșta electronică, dar și telefonic mai multe acte, după cum urmează:

  • cererea de înscriere la grădiniță
  • copie certificat de naştere copil
  • copie C.I. părinte/tutore/reprezentant legal
  • fişa medicală a copilului
  • hotărâri judecătoreşti (dacă este cazul)
  • adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal).

Părinții trebuie să depună aceste acte în perioada în care se vor desfășura înscrierea și reînscrierea la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023. Data exactă când vor începe înscrierile urmează să fie anunțată de Ministerul Educației.

Citeste si: Când se încheie anul școlar 2021-2022. Iată când începe vacanța de vară 2022