Înscrierile pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat se vor prelungi cu trei zile. Perioada de încheiere a mediilor va fi și ea prelungită

Author: Andreea Buinoschi

Ligia Deca a precizat și că examenul de titularizare se va desfășura la fel ca în timpul pandemiei

Sursa: freepik.com

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că perioada pentru înscrierile la Evaluarea Națională și pentru examenul de Bacalaureat se vor prelungi cu trei zile. Situația școlară va putea fi încheiată până pe data de 16 iunie.

În urma ședinței de Guvern care a avut loc astăzi, 11 iunie, ministrul Educației a anunțat că perioada pentru înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se va prelungi cu trei zile.

Înscrierile pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat se vor prelungi cu trei zile

Înscrierile se vor prelungi cu trei zile față de data anunțată anterior, 13 iunie.

De asemenea, perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a, pentru clasa a XII-a și pentru clasa a XIII-a la seral se va prelungi și ea până pe data de 16 iunie.

„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă.

Această dată se va prelungi până pe 16 iunie.

Citește și: Examen Bacalaureat 2023. Probele orale nu se mai susțin. Cu ce se vor echivala notele

În cazul celorlalte clase, nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie, deci toți elevii trebuie să aibă situația școlară încheiată până pe 16 iunie. La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a precizat Ligia Decam astăzi, 11 iunie.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Probele orale ale examenului de Bacalaureat vor fi echivalate

Deoarece probele orale ale examenului de Bacalaureat nu vor mai putea să fie susținute, acestea vor fi echivalate cu mediciile disciplinelor relevante din clasele IX-XII. Echivalarea notelor se va realiza în perioada 12-21 iunie, iar, momentan, datele pentru susținerea probelor scrise rămân aceleași.

De asemenea, Ligia Deca a precizat și că examenul de titularizare se va desfășura la fel ca în timpul pandemiei, fără inspecția la ore și doar prin intermediul probei scrise.

„Înţelegem nemulţumirea celor care au susţinut inspecţia la clasă şi celor care au făcut eforturi pentru ca aceste inspecţii să se poată desfăşura. În ansamblu, însă, dacă nu modificăm structura probelor examenului de titularizare, cei 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare aceste inspecţii nu s-ar fi putut prezenta la concurs iar consecinţa pe care a fi suportat-o am fi văzut-o în

toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din şcoli”, a precizat aceasta.

Citește și: BAC 2023: Cum se vor desfășura examenele de competențe?

Mai mult decât atât, în anul școlar curent, elevii clasei a VI-a nu vor mai susține examenul de la final de an. Cel puțin până mâine, 12 iunie, profesorii vor continua greva, urmând ca mâine să anunțe dacă acceptă sau nu ultima ofertă făcută de Guvern.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?