Beneficiile inserării unui implant dentar
Inserarea unei rădăcini artificiale care ține locul celei naturale are, în primul rând, meritul de a opri procesul natural nedorit de migrare a dinților învecinați spre spațiul rămas gol. Fără tratament, deplasarea acestora conduce la acumularea deranjantă de resturi alimentare între dinți și, în timp, la crearea unor spații inestetice și la apariția cariilor.
Un implant dentar se bucură de aprecierea deplină a pacienților datorită faptului că, fiind integrat în țesutul osos, reușește să asigure o priză bună. Astfel, devine posibilă refacerea coroanei dentare și reluarea funcțiilor masticatorii. Orice fel de mâncare poate fi savurat din nou, fără probleme și fără a se simți vreo diferență între dinții naturali și cei care se sprijină pe șurubul artificial.
Aspectul este, de asemenea, impecabil, ceea ce face posibilă reluarea, cu deplină încredere în sine, a oricăror activități ce presupun socializare. De asemenea, toate sunetele și cuvintele pot fi rostite fără să apară probleme de pronunție.
Poate cel mai importat avantaj constă în durabilitatea deosebită a tratamentului cu implant dentar. Durata medie de folosire este de 15 până la 25 de ani, însă sistemele de ultimă generație au toate șansele să reziste întreaga viață, în funcție de igiena dentară a pacientului.
Cum se desfășoară tratamentul, etapă cu etapă?
În timpul consultației inițiale, medicul analizează, cu ajutorul computerului tomograf, situația osului în care urmează să aibă loc inserarea. De asemenea, în cazul în care pacientul suferă de boli cronice, este posibil să îi fie recomandate și analize de sânge.
Odată efectuată consultația, se realizează planul de tratament cu implant dentar, cu o planificare a etapelor și o estimare a costului intervențiilor. În unele cazuri, în care nu există suficient os disponibil, este nevoie și de intervenții suplimentare, precum sinus lifting sau adiție osoasă.
Inserarea propriu-zisă a unui implant dentar durează aproximativ 30 de minute, timp în care pacientul este anesteziat și, prin urmare, nu simte nici un fel de durere. Apoi noile rădăcini sunt acoperite cu gingia, pentru vindecarea cât mai rapidă a țesuturilor din jur. În plus, există posibilitatea de a reface estetica dinților din față cu o coroană provizorie.
Următoarele 3 până la 4 luni reprezintă o perioadă de așteptare, necesară pentru ca celulele osoase să adere la corpul implantului și să formeze un țesut osos dur. Acest proces poartă numele de osteointegrare și este esențial pentru stabilitatea viitoare a lucrării.
Ulterior, pentru o perioadă de 2-3 săptămâni, este montat un bont de vindecare menit să ajute gingia să capete o formă naturală. Apoi este atașată o altă piesă, numită bont protetic, care va constitui suportul pentru coroana dentară ce va înlocui dintele lipsă.
Etapa finală constă în cimentarea pe bont a unei coroane acoperite cu ceramică, asemănătoare cu dinții învecinați, realizată în prealabil în laborator, pe baza amprentei dentare luate de medic. Ea va funcționa și se va comporta în toate privințele la fel ca dinții naturali.
Aceasta este procedura inserării unui implant dentar, care elimină problemele și reprezintă un punct de cotitură în viața fiecărei persoane cu probleme stomatologice!