Salariul minim ajunge la 3000 de lei, la care se adaugă indemnizații, sporuri și alte beneficii începând cu 1 iunie, a anunțat Inspecția Muncii într-un comunicat. Care sunt categoriile de angajați care vor beneficia de această mărire începând cu data de 1 iunie 2022.
Salariul minim de 3000 de lei în sectorul agricol şi în industria alimentară
Potrivit unui comunicat emis de Inspecția Muncii, salariul minim va fi majorat la 3000 de lei începând cu data de 1 iunie, salariu la care se vor adăuga indemnizații, sporuri și alte beneficii.
Categoriile de angajați care se vor bucura de majorarea salariului minim brut la 3000 de lei și de alte beneficii financiare vor fi cei din sectorul agricol și din industria alimentară.
„În atenţia angajatorilor care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară, potrivit Codurilor CAEN 01 – agricultură, vânătoare şi servicii anexe (codurile 011 – 016) şi CAEN 10 – Industria alimentară: Începând cu data de 1 iunie 2022, vor fi operate şi transmise în Revisal modificările salariale intervenite prin efectul Legii nr.
„Această majorare se acordă salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, sunt încadraţi cu normă întreagă şi numai la locul unde se află funcţia de bază.
La salariul minim de 3000 de lei se adaugă și alte beneficii
La salariul minim de 3000 de lei de care se vor bucura începând cu 1 iunie angajații din sectorul agricol și din industria alimentară se vor adăuga și indemnizații, sporuri și alte beneficii.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Pentru salariaţii angajatorilor care desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând, în medie, 17,928 lei/oră.
Conform sursei citate, "în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. h) H.G. nr. 905/2017, aceste modificări se transmit în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării."
"Prevederile Legii nr. 135/2022 trebuie coroborate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată„
Astfel, facem precizarea că valoarea minimă a remuneraţiei la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) şi (2) din Legea nr. 135/2022", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii Inspecţiei Muncii menţionează că, în urma interogării, la data 30 mai 2022, a bazei de date privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic, ce conţine informaţii conform transmiterilor de registru efectuate de către angajatori, numărul total de contracte active cu tipul normei normă întreagă şi salariu de bază lunar brut de 2.550 lei, pentru care este obligatorie operarea şi aplicarea majorării salariale, este de 34.586 pentru Codul CAEN 01, respectiv 56.605 pentru codul CAEN 10.
Sursă: AGERPRES