Instalarea și testarea corectă a clemelor Wago: sfaturi pentru un proiect reușit

Author: Ana Filip
Actualizat: 19 iul 2024, 17:53

Clemele wago se numără printre cele mai importante componente ale instalației electrice. În primul rând, favorizează siguranța conexiunilor și elimină din start riscurile asupra tabloului electric. De asemenea, garantează un grad sporit de eficiență, tocmai datorită designului compact, dar și a cerințelor simple de utilizare.

Tocmai datorită materialelor calitative din care sunt fabricate, clemele wago au proprietăți ignifuge și oferă avantaje de lungă durată. Totuși, pentru a te bucura de toate funcțiile pe care le oferă unui echipament electric, trebuie să bifezi mai întâi etapele de instalare și testare. Ce trebuie să ai în vedere, dar și care sunt cele mai frecvente erori tehnice poți afla în rândurile de mai jos.

Cleme Wago – ghid de instalare

Înainte de a te gândi la modalitatea adecvată de montaj, e esențial să alegi mai întâi clemele potrivite. Iată care sunt principalele aspecte care te vor ajuta să iei decizia corectă:

  • Dimensiunea firelor care trebuie conectate - Clemele wago reprezintă alternative mult mai sigure și mai fiabile folosite în domeniul instalațiilor electrice. Totuși, trebuie să evaluezi înainte specificațiile tehnice și dimensiunea clemelor. Pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie, ia în calcul diametrul conductorului.
  • Tensiunea de operare - Asigură-te că varianta pe care o alegi este clasificată pentru tensiunea la care va fi supusă conexiunea. Clemele pot fi folosite într-o varietate de aplicații și domenii de activitate. Tocmai de aceea, trebuie să verifici dinainte capacitatea de operare.
  • Condițiile de lucru - Unele cleme Wago sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi extreme, umiditate ridicată sau vibrații. Alege modelul potrivit pentru condițiile specifice de mediului. Dacă lucrezi în domeniul instalațiilor electrice, ar trebui să mizezi pe alegerea unor accesorii electrice de calitate premium.

În ceea ce privește modalitatea de instalare, lucrurile sunt la fel de simple:

  • Apasă pe pârghia clemei Wago cu un instrument adecvat - de exemplu, o cheie hexagonală mică - pentru a o deschide.
  • Introdu conexiunile în orificiile clemei și verifică dacă poziționarea este corectă.
  • Ultimul pas este să închizi clema - nu înainte de a te asigura că pârghia este fixată și nu se mai poate deschide.

Erori comune și cum să le eviți

Dacă vrei să te bucuri de rezultate dorite și să reduci posibilitatea unei defecțiuni, cel mai bine ar fi să urmezi cu atenție instrucțiunile de montaj. De asemenea, ar trebui să iei în calcul toate riscurile la care te expui. Iată, așadar, care sunt cele mai frecvente greșeli care apar la montajul unor cleme wago:

  • Introducerea incompletă a firelor - Conductorii metalici din interiorul firelor trebuie fixați complet înainte de utilizare. O conexiune incompletă poate duce la supraîncălzire și potențiale pericole de incendiu. Pe lângă scăderea nivelului general de confort, va trebui să aloci cheltuieli suplimentare pentru reparații.
  • Nerespectarea reglementărilor de siguranță - Asigură-te că respecți toate standardele locale de electricitate atunci când instalezi clemele WAGO. Eventual, dacă este cazul, consultă un specialist calificat dacă ai dubii și nu ești sigur cum să le montezi corect.
  • Testarea necorespunzătoare a conexiunii - Nu trage de fire pentru că nu vei face altceva decât să deteriorezi conexiunea. Cel mai bine ar fi să testezi cu ajutorul unui aparat de măsurat. Folosește, așadar, un multimetru setat pe funcția de continuitate.

Montajul clemelor wago nu este deloc un proces complicat. Însă, pentru a te asigura că totul este în regulă și că prevederile de securitate sunt respectate trebuie să alegi mai întâi modelul potrivit. E necesar să evaluezi dinainte mediul de lucru, dar și tensiunea de operare. De asemenea, dimensiunea conectorilor este la fel de importantă, așa că măsoară cu atenție.

Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de proiecte reușite!

 

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.