Atunci când vine vorba despre instituţiile financiare nebancare, părerile sunt deseori împărţite, însă puţini oameni ştiu de fapt ce sunt aceste instituţii şi care sunt reglementările de care trebuie să ţină cont. Dacă şi tu iei în calcul să apelezi la un IFN, acest articol vine să-ţi ofere amănuntele mai puţin cunoscute, astfel încât să iei cea mai potrivită alegere.
Care sunt lucrurile pe care ar trebui să le ştii despre instituţiile financiare nebancare:
Instituţiile financiare nebancare, cunoscute şi ca IFN-uri, reprezintă entităţi care, deşi nu au statut de bancă, oferă servicii financiare. Deşi operează sub reglementările şi supravegherea statelor în care activează, aceste instituţii pun la dispoziţia cetăţenilor o gamă largă de produse şi servicii financiare, fiind adesea preferate în anumite circumstanţe sistemului bancar. Spre deosebire de sistemul bancar tradiţional, instituţiile financiare nebancare nu au autorizaţie pentru a accepta depozite financiare de la cetăţeni. Aceste instituţii joacă un rol vital în cadrul sistemului financiar global şi local, contribuţia lor la mersul societăţii constând atât în diversificarea şi stabilizarea pieţei financiare, cât şi în oferirea de alternative de finanţare. Prin oferirea alternativelor de finanţare şi investiţii la sistemul bancar clasic, instituţiile financiare nebancare creează o competiţie sănătoasă pe piaţa financiară şi stimulează creşterea economică.
Cele mai importante tipuri de instituţii financiare nebancare sunt:
Instituţiile de creditare
Instituţiile financiare nebancare de creditare sunt, poate, cele mai populare tipuri de IFN. Instituţii precum CreditFix oferă împrumuturi şi credite, fără însă a putea accepta depozite. În această categorie intră şi companiile de leasing.
Societăţile de asigurare
O altă instituţie financiară nebancară cu care ai avut cel puţin o dată de-a face este reprezentată de societăţile de asigurare. Acestea oferă o gamă variată de produse, precum asigurările de viaţă, de proprietate sau asigurările de sănătate.
Casele de schimb valutar
O instituţie financiară nebancară întâlnită la tot pasul o reprezintă şi casele de schimb valutar. Acestea oferă servicii financiare de schimb valutar, permiţându-ţi să schimbi o monedă în altă monedă, în funcţie de nevoile tale.
Companii de factoring
O instituţie financiară nebancară de care sigur nu ai auzit dacă nu ai sau nu ai avut vreodată afacerea ta sunt companiile de factoring. Acestea cumpără de la afaceri facturi neachitate şi le plătesc un procent din valoarea lor, permiţând respectivei afaceri să facă rost de lichidităţi în timp util.
Societăţile de investiţii
Acest tip de instituţii financiare nebancare se ocupă de administrarea fondurilor de investiţii, fie că vorbim despre fonduri de hedging, de fonduri mutuale de investiţii sau de administrarea portofoliului de investiţii a unei persoane.
Fondurile de pensii
O instituţie de tip financiar nebancar sunt şi fondurile de pensii, aici fiind colectaţi şi investiţi banii angajaţilor unei întreprinderi în vederea asigurării unui venit la pensie.
Instituţiile financiare nebancare sunt de mai multe tipuri şi deservesc o gamă largă de nevoi ale populaţiei. Pentru a te asigura că apelezi la un IFN de încredere este recomandat să te documentezi înainte legat de amănunte precum vechimea pe piaţa financiară sau gradul de mulţumire al clienţilor, şi să optezi pentru jucători care şi-au demonstrat stabilitatea în piaţa financiară de la noi.
Sursa foto: unsplash.com