Inteleg sau nu cainii ce le spunem? Misterul a fost elucidat! Raspunsul de ULTIMA ORA al specialistilor

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 03 nov 2018, 13:53

Descoperirea a aparut in publicatiile de specialitate.

Pentru a intelege nivelul de intelegere si de procesare a cuvintelor de catre caini, o echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a utilizat tehnici imagistice cu ajutorul carora au fost analizate creierele cainilor care raspundeau la stimuli verbali.

Analiza sugereaza ca aceste animale dezvolta o imagine si o definitie neuronala de baza a cuvintelor invatate.

„Multi proprietari cred ca propriii lor caini stiu ce inseamna unele cuvinte, insa in realitate nu prea exista dovezi stiintifice care sa ateste acest lucru”, a notat intr-un comunicat Ashley Prichard de la departamentul de psihologie a Universitatii

Emory din Statele Unite. „Am dorit sa obtinem informatiile chiar de la caini, nu doar in urma marturiilor proprietarilor”, a explicat Prichard, potrivit UPI.

Inainte ca oamenii de stiinta sa scaneze creierele cainilor, ei i-au rugat pe proprietari sa le invete pe animale doua cuvinte noi, respectiv numele a doua jucarii, una de consistenta moale si cealalta din material mai dur. Fiecare caine a fost considerat dresat in momentul in care aducea constant jucaria numita de proprietar si o lasa in urma pe cea care nu era mentionata.

In timp ce se afla in interiorul unui computer tomograf, fiecare caine si-a urmarit proprietarul care i-a aratat pe rand jucariile si a pronuntat numele asociat ei, dar si cuvinte fara sens. Imaginile realizate asupra creierului animalelor au relevat o crestere a activitatii neuronale in momentul in care proprietarii rosteau cuvinte lipsite de sens.

„Ne-am asteptat sa observam la caini o discriminare neuronala intre cuvintele pe care le stiau si cele pe care nu le cunosteau”, a admis Prichard.

„Surprinzator este faptul ca rezultatul este opus studiilor efectuate pe oameni, care prezinta in mod normal o activare neuronala semnificativa in cazul cuvintelor cunoscute in comparatie cu cele noi”, a adaugat ea.

„Cainii pot prezenta capacitati si motivatii diferite pentru invatarea si intelegerea cuvintelor umane, insa par sa aiba o reprezentare neuronala a intelesului cuvintelor pe care le-au invatat, dincolo de nivelul inferior de raspuns pavlovian”, a declarat la randul sau Gregory Berns, neurocercetator la Universitatea Emory.

In timp ce actualul studiu sugereaza ca aceste animale sunt capabile sa proceseze cuvinte, cercetari efectuate anterior au dovedit ca pot fi foarte atente la stimuli vizuali si olfactivi.

„Cand oamenii doresc sa ii invete pe cainii lor noi trucuri ei utilizeaza de multe ori o comanda verbala pentru ca asta prefera oamenii”, a spus Prichard. „Din perspectiva cainelui, insa, o comanda vizuala ar fi mult mai eficienta, ajutandu-l pe caine sa invete mai rapid trucul”, a adaugat cercetatoarea.