Inteligența artificială generativă: Sfaturi despre următorii pași?

Autor: Bogdan Frațilă

Directorii din domeniul tehnologiei care doresc să obțină cea mai mare valoare de la inteligența artificială generativă trebuie să înțeleagă elementele de bază!

Sursa: PixaBay

Directorii din domeniul tehnologiei care doresc să obțină cea mai mare valoare de la inteligența artificială generativă trebuie să înțeleagă elementele de bază!

Directorii din domeniul tehnologiei care doresc să obțină cea mai mare valoare pentru organizațiile lor de la inteligența artificială generativă trebuie să înțeleagă elementele de bază ale acestei tehnologii, potrivit unui raport publicat marți de Forrester Research.
"Lumea tehnologiei a fost dezamăgită de mai multe bule recente care promiteau multe, dar nu au oferit nicio valoare reală, însă AI generativă îmbunătățește deja crearea de conținut, dezvoltarea de software și gestionarea cunoștințelor în cadrul întreprinderilor", se arată în raport.


"Cu toate acestea, hype-ul generează informații proaste și neînțelegeri", a continuat acesta. "Executivii din domeniul tehnologiei trebuie să cunoască câteva noțiuni de bază, cum ar fi ce este AI generativă, cum poate fi utilizată, ce rezervă viitorul pentru AI generativă și ce să facă cu ea pe termen scurt."
Pentru a înțelege ce este IA generativă, directorii din domeniul tehnologiei trebuie să respingă unele dintre concepțiile greșite despre această tehnologie.

"Sună banal, dar cea mai mare concepție greșită pe care o întâlnesc de fiecare dată este că AI generativă și ChatGPT nu sunt aceleași lucruri", a observat Rowan Curran, analist Forrester și unul dintre autorii raportului.
"Când directorii se uită la aceste lucruri, este important să le privească ca pe o tehnologie amplă care s-a întâmplat să ne capteze imaginația prin intermediul unei interfețe chatbot", a declarat acesta.

"ChatGPT este o aplicație înfășurată în jurul modelului turbo GPT-4 sau GPT 3.5", a spus el. "Directorii de tehnologie trebuie să se uite la modele pe lângă aplicație".

Nu atât de inteligent pe cât pare

Inteligența artificială generativă este un model lingvistic mare, ceea ce înseamnă că este foarte capabilă să facă orice are legătură cu limbajul, a explicat Sagi Eliyahu, cofondator și director executiv al Tonkean, un producător din Palo Alto, California, care produce o platformă de experiență a proceselor care include caracteristici activate de inteligența artificială.


"Din moment ce noi, ca oameni, comunicăm și chiar gândim în cuvinte, LLM-urile arată acum ca și cum ar fi capabile de orice", a declarat el.
"Dar, chiar dacă par capabile să "gândească", modelele lingvistice sunt în cele din urmă constrânse de datele pe care au fost antrenate", a spus el. "La fel ca orice tehnologie, este atât de utilă pe cât de mult o folosești în cultura existentă".

"Oamenii cred că dacă sună inteligent, înseamnă că este inteligent", a adăugat Daniel Castro, director al Center for Data Innovation, un think tank internațional care studiază intersecția dintre date, tehnologie și politici publice.
"Oamenii nu ar trebui să se bazeze pe ea pentru fapte sau ca un substitut pentru expertiza umană", a declarat el. "În schimb, ar trebui să o folosească ca pe un instrument pentru a genera idei și a spori competențele umane.
Inteligența artificială generativă are multe cazuri de utilizare importante, dar este încă departe de inteligența generală artificială."
Confundarea AI generativă cu inteligența generală artificială- un tip de AI care poate efectua orice sarcină intelectuală pe care o poate efectua un om- este o altă concepție greșită, a susținut Rob Enderle, președinte și analist principal al Enderle Group, o firmă de servicii de consultanță din Bend, Ore.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”


Varietate largă de cazuri de utilizare

Utilizarea termenului "chat" într-o inteligență artificială generativă precum ChatGPT poate, de asemenea, să deruteze directorii care sunt niște nimrozi în materie de inteligență artificială. "Aceștia confundă IA generativă cu simple chatbots utilizate în mod obișnuit pentru serviciul clienți pe site-uri web", a observat Mark N. Vena, președinte și analist principal la SmartTech Research din San Jose, California.
"Acele chatbots nu sunt bazate pe AI gen, deoarece își derivă răspunsurile dintr-un univers finit de întrebări comune care sunt, în general, specifice unui subiect", a declarat el. "Gen AI își curatoriază materialele, în teorie, pentru tot conținutul de pe internet, așa că este mult mai mult în timp real din punct de vedere al conținutului relevant și poate răspunde la o gamă imensă de întrebări."
Deși recunoaște că IA generativă este încă relativ imatură, Forrester a remarcat că directorii din domeniul tehnologiei pot valorifica o mare varietate de cazuri de utilizare, printre care:
Creșterea productivității dezvoltatorilor prin intermediul instrumentelor de generare text-to-code;
Permițând designerilor vizuali să itereze și să idealizeze rapid cu generatoare text-imagine;
abilitarea agenților de marketing pentru a crea descrieri de produse care să corespundă limbajului și tonului preferat al mărcii; și
extinderea prezenței directorilor, permițând ca avatare sintetice ale acestora să apară în videoclipuri fără a fi nevoie să se înregistreze.
"Unul dintre cele mai subapreciate aspecte ale inteligenței artificiale generative este capacitatea sa de a permite unui număr mai mare de oameni să creeze software decât a fost vreodată posibil", a observat Bob O'Donnell, fondator și analist-șef al Technalysis Research, o firmă de consultanță și cercetare a pieței tehnologice din Foster City, California.
"Există de ani de zile instrumente de dezvoltare fără cod, cu cod redus, dar trebuie să fii încă foarte tehnic pentru a le face să funcționeze", a declarat el pentru.
"Una dintre cele mai interesante aplicații ale inteligenței artificiale generative este capacitatea de a crea cod din descrieri", a continuat el. "Asta înseamnă că cineva cu o idee, fără expertiză în programare, poate face o mulțime de lucruri interesante. Acest lucru va avea un impact incredibil pentru întreprinderi".

Citește și: Revoluția inteligenței artificiale se află într-un punct critic!

Citește și: Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește ChatGPT

Citește și: Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!