Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 21 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă pomenește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 21 noiembrie!
Calendar ortodox 21 noiembrie 2024
Sărbătoare 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 21 noiembrie în calendarul ortodox.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este celebrată la data de 21 noiembrie 2024, iar aceasta este prima sărbătoare cu cruce roșie din Postul Crăciunului, fiind astfel dezlegare la pește. Această celebrare este considerată cea mai nouă sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, fiind adoptată în secolul al VI-la, la 20 noiembrie 543.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului a fost înființată de către împăratul Iustinian a zidit lângă ruinele templului de la Ierusalim o biserică închinată Fecioarei Maria.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este denumită popular și Vovidenie sau Ovedenie, iar această sărbătoare face referire la momentul în care părinții ei, Ana și Ioachim, au dus-o pe aceasta la templul din Ierusalim, atunci când avea doar 3 ani. Ana și Ioachim s-au rugat puternic și îndelungat să aibă un copil, iar în ultimele lor rugăciuni, cei doi au spus că își vor închina copilul Domnului dacă le îndeplinesc dorința de a deveni părinți.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Rugămințile lor au fost ascultate, iar la scurt timp au primit minunata veste că vor deveni părinții unei fete. Un înger le dă vestea cea bună celor doi, adăugând și că aceasta va purta numele Maria. La trei ani după ce Fecioara Maria a fost născută, Ana și Ioachim și-au ținut promisiunea și au dus-o pe fiica lor la templul evreiesc din Ierusalim, unde au încredințat-o preoților, potrivit pravila.ro .
În ziua în care se celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se respectă mai multe obiceiuri și tradiții. Este indicat ca pe parcursul acestei zile să dăm de pomană o lumânare aprinsă, astfel încât să existe întotdeauna lumină pe lumea cealaltă pentru sufletele persoanelor ce au trecut la cele veșnice.
Se crede că pe parcursul acestei zile, dar și pe parcursul nopții, este bine să avem întotdeauna o lumânare aprinsă și focul să nu se stingă, astfel încât să nu lăsăm întunericul să învingă.
Sărbătoare 21 noiembrie
Canon de rugăciune către Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită pe 21 noiembrie în calendarul creștin
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz și strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, liniștește sufletul meu cu pacea Fiului tău și alungă deznădejdea și întristarea sufletului meu cu harul Său. Potolește furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc și stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică și împrăștie ceața nelegiuirilor mele de la fața mea, căci acestea mă împresoară și mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău.
Sufletul meu se simte sfârșit; totul îmi este greu, chiar și rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele șoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topește gheața din jurul sufletului meu și încălzește-mi inima cu dragostea ta. Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică și Fecioară. Nu mă alunga de la fața ta, ci primește rugăciunea robului tău. Tristețea m-a cuprins.
Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta și nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică. O, nădejde și apărarea tuturor credincioșilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!