Joi, 21 noiembrie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, o zi cu o semnificație profundă în calendarul religios. Acest praznic aduce bucuria unei zile cu dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Crăciunului, o oportunitate binevenită de a combina tradiția postului cu mese gustoase.
Postul Crăciunului, care durează 40 de zile, este o perioadă de pregătire spirituală și trupească pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Semnificația zilei de 21 noiembrie
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este una dintre cele mai importante sărbători dedicate Fecioarei Maria. În această zi, Biserica își amintește momentul în care Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, a fost dusă la Templul din Ierusalim de părinții săi, Ioachim și Ana, pentru a fi închinată lui Dumnezeu.
Această sărbătoare este o ocazie specială pentru credincioși de a reflecta asupra virtuților Fecioarei Maria și de a aduce mulțumire lui Dumnezeu prin rugăciune, milostenie și post.
Postul Crăciunului și dezlegările la pește
Postul Crăciunului, deși mai ușor comparativ cu cel al Paștelui, este structurat cu zile de post aspru, dar și cu momente de dezlegare la pește, ulei și vin.
Este important de menționat că dezlegarea la pește nu este o obligație, ci o îngăduință a Bisericii, oferită pentru a face postul mai accesibil și a aduce bucurie credincioșilor.
4 rețete rapide și delicioase cu pește
Pentru că pe 21 noiembrie, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este dezlegare la pește, pentru cei care țin Postul Crăciunului, v-am pregătit o selecție de 4 rețete de pește. Aceste rețete sunt ușor de pregătit, dar și extrem de delicioase. Iată care sunt acestea:
Saramură de pește
Ingrediente:
- 2.5 buc peste (Merluciu)
- 1 buc ardei gras
- 1 buc ardei iute roșu
- 1 buc ardei iute galben
- 10 buc roșii cherry
- 5 căței usturoi
- 1/2 legătură pătrunjel
- 2 linguri ulei
- 1 lingură oțet
- după gust sare și piper
Mod de preparare:
Se unge peștele cu ulei se frige bine pe ambele părți. Când este gata se așează cu grijă într-o tava înaltă. Se pune pe grătar ardeiul gras, roșiile și se lasă până se coc bine, după care se lasă să se răcească puțin și se decojesc. Ardeiul se taie în bucăți potrivite. Se pun 700 ml apa la fiert, după primul clocot se adaugă oțetul, ardeiul iute tăiat felii și cățeii de usturoi mărunțiți. Se închide focul, se adaugă verdeața mărunțită, ardeiul și roșiile coapte, piper și sare după gust. Compoziția obținută se toarnă peste peștele fript. Peștele trebuie să fie acoperit cu lichid și se lasă 20-30 de minute în zeama. De fel, acest preparat se servește cu mămăligă.
Salată de pește afumat cu cartofi
Ingrediente:
- 300-400 g macrou afumat, sau orice alt pește afumat doriți
- 1 kg de cartofi fierți în coajă
- 100 g morcov, feliat subțire
- 100-150 g ceapă roșie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
- 60-80 g mazăre verde proaspătă, sau congelată
- 100 g castraveți la oțet
- 1 ardei gras roșu
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- 1 legătură mărar proaspăt
- 4 g de sare
- 1/2 linguriță piper
Pentru dressing:
- 1-2 linguri miere de albine
- 1/2 linguriță de sare
- sucul de la 1-2 lămâi, după gust
- 1lingură de muștar
- 30-40 ml ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
Mod de preparare:
Desfă peștele afumat pe burtă, îndepărtează pielița și alege carnea, având grijă să elimini și oasele mici. Taie cartofii fierți în cuburi. Pregătește verdeața (mărarul și pătrunjelul). Într-un bol, amestecă sucul de lămâie, usturoiul, muștarul, mierea, uleiul de măsline și sarea. Mixează până obții o consistență omogenă. Într-un castron mare, combină cartofii, ceapa, ardeiul, castraveții, morcovul și mazărea. Adaugă macroul afumat peste legume. Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine pentru a distribui uniform ingredientele.
Chifteluțe de pește
Ingrediente:
- 250 g file de peste (rana sau merluciu)
- 1 buc ou/ 2 ouă de prepeliță (pentru cei care țin post, nu se adaugă ou, puteți pune o lingură cu făină care să le lege)
- 1/2 linguriță sare
- 3 linguri pesmet
- puțin praf de usturoi
- după gust pătrunjel – opțional
Mod de preparare:
Se spală peștele și se pune într-un robot de tocat peste care se adaugă oul (sau 1 lingură cu făină) și puțin pesmet. Se amestecă bine și se adaugă restul de pesmetul, sarea, praful de usturoi și verdeață opțional. Se formează chiftele potrivite și se trec prin pesmet. Se prăjește în baie de ulei 3-5 minute sau până sunt rumenite.
Pește la cuptor
Ingrediente:
6 buc pește
după gust sare, boia, piper, un pic de verdețuri uscate și mărunțite
2 buc lămâi
Mod de preparare:
Mai întâi spălați peștii și îi tăiați pe jumătate
Apoi amestecați sarea cu piperul, boiaua, verdețurile uscate (după gust) cu uleiul și zeama de la o lămâie. Se amestecă și se face un fel de sos cu care se unge peștele și se lasă 10 minute la macerat, după care se pun într-o tavă și se bagă la cuptor la 120 de grade Celsius. După ce se frig îi punem pe o farfurie cu câteva felii de lămâie lângă. Se poate servi cu mămăliguță caldă.