Dacă ați obținut interviul pentru postul pe care vi-l doriți, următorul pas este să vă pregătiți pentru interviul de angajare. Va trebui să răspundeți la câteva întrebări, așa că luați-vă notițe, din rândurile care urmează.
Cele mai frecvente întrebări la interviul de angajare
Cel mai important aspect este să nu întârziați la interviul de angajare! Veți lăsa o primă impresie proastă și cu siguranță nu vă doriți asta.
Așadar, încercați să plecați din timp de acasă și să luați în considerare traficul, ca să fiți punctual.
Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este să nu-l întrerupeți pe angajator, în timp ce acesta vorbește cu dumneavoastră.
La fel de important este să nu-l vorbiți de rău pe fostul șef sau pe foștii colegi. Dacă veți face asta, șansele dumneavoastră de angajare se vor diminua considerabil.
După o scurtă introducere, angajatorul o să vă adreseze câteva întrebări, ca să-și facă o părere despre ceea ce puteți face, dar și despre felul dumneavoastră de a fi.
În general, aceste întrebări sunt asemănătoare, indiferent de locul în care vreți să vă angajați. Iată care sunt acestea:
1. Ce îmi puteți spune despre dumneavoastră?
2. Care sunt calitățile și defectele dumneavoastră?
3. Ce hobby-uri aveți?
4. De ce vă doriți acest post?
5. De ce ați plecat de la ultimul loc de muncă?
6. Cum credeți că puteți evolua în acest post?
7. Ce așteptări salariale aveți?
Cum răspundeți la întrebări, ca să obțineți postul dorit
În primul rând, prezentați-vă la interviul de angajare detașat, relaxat și cu zâmbetul pe buze. Nu uitați că dacă veți fi stresat și încruntat, angajatorul va observa acest lucru și este posibil să nu vrea să vă ofere postul respectiv.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În momentul în care va trebui să vorbiți despre dumneavoastră, rezumați-vă doar la aspectele care contează cu adevărat. Nu începeți să vă povestiți toată viața, pentru că veți deveni plictisitor.
De asemenea, vorbiți doar despre partea peofesională și nu dați detalii din viața privată, decât dacă vi se cer.
Atunci când veți fi întrebat despre calitățile și defectele dumneavoastră, aveți grijă ce răspundeți.
Încercați să fiți sincer și să nu exagerați cu multe calități, ca să nu fiți considerată o persoană arogantă.
De asemenea, nu înfloriți, pentru că este posibil ca, după ce vă angajați, șeful dumneavoastră să-și dea seama că ați mințit.
În niciun caz să nu spuneți că nu aveți niciun defect, pentru că, așa cum știm cu toții, nimeni nu este perfect. Aveți grijă doar să nu spuneți o sumedenie de defecte. Alegeți doar ce este relevant pentru postul respectiv.
Nici când vine vorba despre pasiuni nu trebuie să povestiți în detaliu tot ce vă place. Selectați câteva hobby-uri și vorbiți puțin despre fiecare. Evitați să spuneți că vă place să consumați alcool, de exemplu, sau să pariați.
În momentul în care veți fi întrebat de ce vă doriți acest job, fiți sincer și exprimați-vă dorința de a avansa în carieră. De asemenea, spuneți că aveți calitățile necesare pentru acest post și că sunteți sigur că sunteți omul potrivit.
Vorbiți despre experiența pe care o aveți într-un post asemănător și calitățile care vă recomandă să fiți ales.
Nu vorbiți de rău fostul loc de muncă, pe șefi sau pe colegi.
Acest lucru crează o impresie urâtă și, chiar dacă aveți dreptate, este posibil să fiți înțeles greșit.
Povestiți doar cu ce v-ați ocupat exact și spuneți că vă doriți o nouă provocare, ce vă poate ajuta să avansați în carieră.
Arătați-i angajatorului că v-ați documentat în legătură cu postul pe care îl vreți și specificați-i că vi s-a părut ocazia perfectă de a vă arăta calitățile pe care le aveți.
Un răspuns foarte bun, care va fi apreciat, este și dacă veți veni cu unele idei, pentru ca respectiva companie să crească sau să aibă profituri mai bune.
Atunci când veți fi întrebat de salariul pe care vi-l doriți, fiți sincer! Nu cereți mai puțin decât vreți, ca să nu aveți o surpriză neplăcută!
Angajatorul vă poate oferi un salariu prea mic și atunci cu siguranță veți vrea să vă căutați un alt job.
Asta nu înseamnă nici că trebuie să aveți pretenții prea mari, pentru că este posibil să fiți refuzat! Încercați să fiți obiectiv și, în funcție de experiența pe care o aveți și de ceea ce știți să faceți, să fiți recompensat pe masură.