Intrebari si raspunsuri despre radiografiile dentare

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 20 mar 2018, 17:05

Radiografiile dentare ajuta medicii dentisti sa vada lucruri care nu pot fi vazute cu ochiul liber in cadrul unui consult.

Datorita radiografiilor dentare pot fi diagnosticate si tratate cu exactitate afectiuni ale danturii, inainte ca acestea sa se amplifice.

O radiografie dentara ofera medicului capacitatea de a vedea intre dinti, in interiorul lor, poate  observa de asemenea radacinile si oasele maxilarului.

Afla raspunsurile la intrebarile tale din randurile de mai jos.

Ce sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt imagini 2D care evidentiaza oasele si anatomia dintelui, dincolo de suprafata gingiei si a smaltului. Exista doua tipuri de radiografii dentare: pe film si digital. Digitalul inlocuieste filmul (asa cum a facut-o in multe alte tehnologii), deoarece emite o radiatie cu aproximativ 80% mai mica. Este un proces mai rapid si totodata ofera facilitati in ceea ce priveste arhivarea. Datorita acestor avantaje, astazi cabinetele stomatologice realizeaza radiografii dentare digitale.

Totodata, radiografiile pot fi intraorale, care inseamna ca sunt expuse detalii fine cu privire la dinti si radacini. Astfel, medicul stomatolog identifica cariile, dezvoltarea dintilor, asezarea lor, sanatatea radacinilor.

Radiografiile extraorale se concentreaza mai mult pe oasele structurale mari ale capului, in special maxilarul superior si inferior. Aceste imagini ajuta dentistii sa identifice probleme cum ar fi leziuni osoase, sanatatea articulatiilor, a sinusurilor sau sunt facute cu scopul realizarii planului ortodontic (purtarea aparatului dentar).

La cat timp este recomandata radiografia dentara?

Medicii stomatologi solicita radiografia dentara atunci cand au nevoie de o diagnosticare foarte precisa. In situatia in care sanatatea danturii nu o cere, asadar in cazul in care nu sunt probleme dentare care nu necesita monitorizare atenta, radiografia dentara poate fi facuta la 24 de luni sau chiar pana la 36 de luni.

Radiografia dentara se recomanda in functie de situatia fiecarui pacient in parte, astfel incat ingrijirea stomatologica sa fie cea mai buna.

Daca exista probleme cu aparitia cariilor, cu radacinile dentare, daca exista afectiuni ale gingiilor sau ingrijorari cu privire la maxilar, medicul dentist va specifica tipul de radiografie dentara necesara si cand va trebui refacuta. In acest fel sanatatea dentara va fi mentinuta la cote inalte.

La ce riscuri ma expun in cazul radiografiei dentare?

Radiografia dentara este astazi facuta sa reduca la minimum radiatiile (radiografiile digitale). 

O radiografie dentara este un proces sigur, iar expunerea la radiatii neglijabila. In plus, exista protectia suplimentara si anume sortul din plumb pentru a acoperi zona abdominala, pelvina sau tiroidiana.

Asadar, radiografiile digitale emit o cantitate extrem de scazuta de radiatii, este de fapt mai mica decat cantitatea de radiatii la care esti expus in mod obisnuit intr-o zi de la soare, Pamant si de la diferitele tehnologii pe care le folosim zilnic.

In concluzie, ingrijirea corecta a dintilor, vizitele la dentist si radiografia dentara contribuie impreuna la un zambet sanatos, plin de incredere.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.